Vandspyende uhyrer formerer sig på Kronborg


Af Niels Berg

Hvad har de nu gang i på Kronborg, spørger en læser. Et stort stillads med en ikke specielt charmerende presenning er atter skudt op. Bureauet har undersøgt sagen – og svaret er uhyre spændende.

BERGS BUREAU: En snes såkaldte “vandspyer”, som sidder og spyr regnvand fra Kronborgs tage, er i disse uger ved at blive kopieret.

Det er hårdføre håndværkere, der tager sig af arbejdet, og deres arbejdsplads er indrettet på stilladser bag en afdækning på sydmuren, som er meget let at få øje på.

Tilsynsførende arkitekt på Kronborg Slot, Uffe Gjerulf, fortæller at man sådan set godt kunne have valgt en anden farve, som havde fået presenningen til at gå mere i ét med slottets øvrige kulør, men det ville blive for dyrt.

Et spørgsmål om penge

– Vi har et økonomisk råderum, som vi skal holde os inden for. Der er sat penge af til denne renovering i budgettet for 2018, og det er derfor arbejdet er sat i gang på dette tidspunkt. Stilladset vil blive stående hen over jul og sikkert også nytår, hvor der ganske rigtigt er mange besøgende på slottet, men det er trods alt ikke Kronborgs højsæson, siger arkitekten.

Også i slotsgården må publikum døje synet af et stillads og det forsvinder formentlig ikke før til foråret. Kronborg Slot bliver konstant vedligeholdt, så stilladserne vil altid være et tilbagevendende syn.

Kopier af gargoiler

Som nævnt er specialhåndværkene på stilladset lige nu ved at tage aftryk af vandspyerne.

De ligner små uhyrer og kaldes også for “gargoiler”. De kan med lidt god vilje betegnes som kunstnerisk udformede nedløbsrør.

Sandstensfigurernes udsatte position på frisen betyder, at de langsomt går til, og derfor bliver der nu taget aftryk af dem, så de kan genskabes i form af afstøbninger og erstatte de oprindelige efterhånden som de forvitrer.

Artiklen sidst ændret: 6. december 2018 11:34

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018