Af Jesper Munch Nielsen

Minister efter besøg i Julianelund: De ulovlige huse er en udfordring

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx

Rasmus Jarlov siger dog, at ministeriet gerne vil hjælpe Helsingør Kommune.

HELSINGØR: Regeringen vil gerne hjælpe Helsingør Kommune med at få løst Julianelund-problemet. Det lovede erhvervsminister Rasmus Jarlov i dag efter et besøg i det kolonihavelignende område ved Gurrevej i Helsingør, hvor stort set alle huse er bygget alt for store og benyttes ulovligt til helårsbeboelse. På den anden side advarede den konservative politiker om, at en Julianelund-løsning med en lovliggørelse af området ikke må betyde, at andre får samme idé.

– Der ligger i givet fald en udfordring i, at det ikke skal skabe præcedens. I at man ikke kan permanentgøre fritidshuse ved at tiltvinge sig ret til det, sagde Rasmus Jarlov.

Nedrivning eller byzone

Julianelund-området har i årtier været benyttet til helårsbeboelse af beboerne, selv om området kun har status som kolonihave og ligger i landzone.

53 ud af de 55 huse er uden tilladelse bygget større end de tilladte 24 kvadratmeter. Og huse bliver sat til salg for for eksempel 1,7 millioner kroner for 80 kvadratmeter, selv om ejerne i givet fald ikke skal betale almindelig ejendomsskat af huse.

Kommunen har i årevis arbejdet på at få lovliggjort husene. Først ved at kræve de ulovlige kvadratmeter revet ned og den ulovlige helårsbeboelse stoppet, senest ved at søge Erhvervsministieret om tilladelse til at flytte Julianelund-området fra landzone til byzone, så både huse og helårsbeboelse kan gøres lovlige.

Kommet for at lytte

Ministeriet overvejer et ja til den ansøgning. Men Jarlov lagde ikke hovedet på blokken fredag efter besøget i Julianelund.

– Jeg er kommet for at lytte og for at høre de argumenter, der er. Jeg tager ikke stilling i dag, men skal hjem og se på det. Men jeg er glad for, at kommunen gerne vil have, at der er ordentlige forhold i Julianelund. Og regeringen ønsker, at der kommer flere boliger i hovedstadsområdet, så derfor vil vi gerne hjælpe kommunen, sagde Jarlov.

Kiær takker

Som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad har ministeriet indledningsvis krævet, at Helsingør Kommune udlægger et grønt område, der fredes for fremtidigt byggeri, som erstatning for det grønne Julianelund-areal. Helsingør Byråd vedtog derfor forleden at udlægge en grøn kile ved Kelleris som erstatning.

Helsingør-borgmester Benedikte Kiær fra De Konservative var med ministeren på Julianelund-besøget. Efterfølgende er Kiær glad for, at Rasmus Jarlov tog sig tid til at komme til Helsingør for at se nærmere på blandt andet Julianelund.

– Personligt kan jeg godt lide, at der er ordning på tingene. Det gælder også Julianelund, hvor vi enten skal have revet noget ned eller få det lovligjort, som vi forsøger nu, sagde borgmesteren.

A og B

Hvis Erhvervsministeriet godkender kommunens ansøgning til et nye landsplandirektiv og indlemmer Julianelund i byzone, vil beboerne i Julianelund skulle betale en højere ejendomsskat.

“Det er helt fint. Vi slipper for at have et krav om nedrivning hængende over hovedet. Og økonomisk set kommer vi ind under normale rammer. Vi kan ændre fra banklån til kreditforeningslån. Det bliver lettere at sælge husene. Og det er klart, at vi alle herude gerne vil betale den ejendomsskat, der skal betales. Når man siger A, må man også sige B”, har Julianelund-beboer Poul Drews sagt til avisen.

Artiklen sidst ændret: 14. december 2018 15:50

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Frøsø april 19/20, 15-20.000 win win 1752468

Job i Nordsjælland

Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Jobo Bilcenter, 374274, 1754440, 20-25.000 win maj 19/20, klargøring

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu