Af Kirsten Moth

“Vi fik alle aftaler på plads, før Kløvedal døde”

– Kløvedals ånd vil være meget til stede på “Frihedens værksted”, den udstilling om hans liv, der åbner den 6. oktober på M/S Museet for Søfart, fortæller museumsdirektør, der torsdag deltog i begravelsen af hele Danmarks kaptajn.

HELSINGØR: Troels Kløvedal har haft enorm stor indflydelse på den udstilling om hans til tider svære barndom og eventyrlige sejler-liv, som til oktober kommer til Helsingør, til M/S Museet for Søfart. Selv om hele Danmarks kaptajn nu er død, vil hans ånd være meget til stede på udstillingen “Frihedens værksted”.

Det fortæller direktør for M/S Museet for Søfart Ulla Tofte, der torsdag deltog i begravelsen af Troels Kløvedal fra Holmens Kirke i København. Her var hele hans familie, venner, bekendte og en masse mennesker, som i årtier har nydt hans beretninger og fortællinger, til stede for at tage afsked.

Kløvedal døde, 75 år gammel, den 23. december efter i flere år at have lidt af nervesygdommen ALS.

Populær udstilling

Eventyreren, sejleren og forfatteren Troels Kløvedals udstilling bliver i øjeblikket vist på Naturhistorisk Museum i Aarhus, hvor den åbnede i november.

Siden da har dobbelt så mange som ellers besøgt museet i Aarhus, og efter Kløvedals død den 23. december strømmede endnu flere besøgende til udstillingen for at se og mindes den populære dansker.

– Troels Kløvedals betydning for dansk søfartshistorie kan nærmest ikke undervurderes. Og jeg glæder mig over, at vi fik hele samarbejdet og alle aftaler på plads, mens han var i live. Det blev til mange møder, hvor vi fik alle detaljer på plads.

Tæt forhold til Helsingør

– Selv glædede han sig så meget til at vise udstillingen i Helsingør, som han havde et så tæt forhold til. Der er en masse brikker, der falder på plads, og jeg ser virkelig frem til at vise udstillingen, siger Ulla Tofte.

Hun fremhæver Troels Kløvedal som en eminent formidler, der har formået at videregive historien bredt.

– Blandt andet fordi han har været en så dygtig forfatter og brugt tv-mediet så intelligent. På den måde er han kommet meget længere ud til befolkningen end vi som museum er i stand til. Han har gennem tiderne interesseret sig levende for historien. Alt dét, vi her på museet også beskæftiger os med. Og det lykkedes ham at komme helt ud over rampen med sin formidling, siger Ulla Tofte.

Museet planlægger i øjeblikket selve åbningsceremonien af Troels Kløvedals udstilling, der åbner den 6. oktober i Helsingør.

Som tidligere fortalt i Helsingør Dagblad får Kløvedals legendariske skib Nordkaperen hjemmehavn i Helsingør, når den igen kommer til Danmark.

Artiklen sidst ændret: 4. januar 2019 11:03

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har Helsingør kommune brug for en Sociolance, der er en ambulance med en socialfaglig medarbejder og en paramediciner, der tager sig af socialt udsatte?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu