Af Pernille Hermann

Ældre står på venteliste for at få hjælp til deres indkøb

Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo

Pause i Ældresagens indkøbsordning i Prøvestenscentret sender frivillige og gamle til Espergærde Centret.

ÆLDRE: I årets tre første måneder har Ældresagen i Helsingør stoppet sin indkøbshjælp i Prøvestenscentret til ældre, der har svært ved at handle selv. Det har fået både svage ældre og frivillige hjælpere til at stå i kø i den tilsvarende Espergærde Centrets egen indkøbsforening, hvor der nu er en venteliste på otte.

Begge ordninger får tilskud til transporten fra Helsingør Kommune, men pengene kommer først til april. Sådan har det været i årevis, men Byrådets nedskæring på socialområdet i efteråret har givet kolde fødder i Ældresagens lokalbestyrelse.

Frygter besparelser

– Det handler om 48.000 kroner, som vi skulle lægge ud af medlemmernes penge, og det mener vi ikke er forsvarligt, når der er skåret 400.000 kroner på ældreområdet. Så kan vi jo ikke være sikre på at få refunderet pengene, forklarer Erik Bruun, der har været formand siden oktober 2017.

Beslutningen har vakt bekymring og vrede blandt både ældre brugere og frivillige hjælpere.

– Jeg synes, man tager de ældre som gidsler, siger 73-årige Lars Christensen, der selv hjælper to på 87 og 75, som ikke kan klare sig selv. Dem kører han en tur i Kvickly i sin egen bil, fordi han ikke vil være med til at svigte den gode ordning.

Nogle er meget gamle

– Ordningen har kørt i 17-18 år, og vi er nu 30 hjælpere og en snes brugere, hvoraf den ældste er 101 år. Vi har også en blind på 97 – så kan man måske selv tænke sig til, hvad det betyder at miste hjælpen til indkøb, fortsætter Lars Christensen.

Han er især vred over, at bestyrelsen har stoppet et initiativ til at gå ud og skaffe pengene fra sponsorer. I stedet skulle man gøre alt for at holde indkøbsordningen kørende, mener han.

Nej til sponsorer

Samme indstilling har Manfred Dietrich, der har været koordinator på ordningen.

– Jeg er ikke selv med i bestyrelsen, og det går jo ikke, at jeg gør noget, som de er imod. Det kommer nok til at koste en del besvær at få indkøbsordningen bygget op igen, nu hvor den er lukket ned, men jeg skal nok tage min tørn igen, lover han.

Erik Bruun bekræfter, at bestyrelsen på forhånd har sagt nej tak til sponsorkroner.

– Vi mener ikke, at det er den vej, vi skal gå i Ældresagen, siger han.

Seniorkaffe og indkøb

Den slags forbehold har man ikke i Espergærdecentret, der i mange år har haft en tilsvarende indkøbsforening for ældre. Den tabte pusten og lukkede ned for et par år siden, men blev genoplivet, da Vibeke Nørly trådte til som ny centerchef.

– Noget af det første, jeg satte i gang, var “seniorkaffe”, hvor ældre hver onsdag kan mødes over kaffe og kage for en halvtredser på en af vores tre cafeer. Her hørte jeg om den lukkede indkøbsforening og gik straks i gang med at samle nye frivillige til at få den i gang igen, fortæller hun.

Af egen lomme

Det første år betalte Vibeke Nørly af egen lomme for transporten i januar-februar-marts, indtil pengene blev udbetalt i april. Siden er hun gået i gang med at skaffe sponsorater.

– Men pengene kommer jo igen, så det er jo bare et udlæg, siger hun let. Og fortæller om flere ugentligt telefonopkald fra ældre, der bare vil sige tak for hjælpen.

– Det betyder så meget at hjælpe – det handler jo om livskvalitet. Vores ældste bruger er 96, og de frivillige er i alle aldre fra 18 til midt i 80’erne, fortæller Vibeke Nørly.

Pausen i Ældresagens tilsvarende ordning har fået flere til at stille sig i kø i Espergærde, og det gælder både brugere og frivillige, så nu arbejder Vibeke Nørly på at lave endnu en indkøbsgruppe.

Forskudte udbetalinger

Men måske er frygten for at blive ramt af nedskæringer ubegrundet.

Både Ældresagen og Espergærde Centret har fået deres kommunale tilskud via de såkaldte paragraf 18-midler til støtte for private aktiviteter. Økonomien er lidt kringlet, fordi der er ansøgningsfrist i februar, og man først får svar i marts, hvorefter årets tilskud bliver udbetalt i april.

Ingen sparekrav

– Men der er mig bekendt intet nyt om, at der skulle være færre penge i år på lige det område, siger kommunens ældrekoordinator, Hanne Andersen.

– I tyve år har jeg siddet sammen med tre politikere og fordelt paragraf 18-midlerne. År efter år er pengene først udbetalt i april, og det har man så fundet en løsning på. Så indtil jeg hører andet vil jeg da tro, at både Ældresagen og Espergærde Centret får deres sædvanlige tilskud, siger hun.

Artiklen sidst ændret: 11. januar 2019 06:30

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19 nyt top 20/12

Job i Nordsjælland

Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 side/logo
Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo. skift 15/3
Madam Sprunck/Strejf 220955, 1725351, 25.000 visninger logo/side
Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu