To år sammen på et skib: Når det gode selskab bliver dårligt


Af Helsingør Dagblad

M/S Museet for Søfart har åbnet udstillingen “Når mænd har fået nok – af hinanden”, om et socialt eksperiment, der sled på tålmodigheden.

HELSINGØR: – Jeg går aldrig mere om bord på et skib, hvor der er løsgående hunde eller søofficerer.

Den kategoriske erklæring kan læses i lægen Johannes Lindhards dagbog, og er skrevet den 9. august 1906.

På det tidspunkt befandt lægen sig ombord på et ombygget hvalskib. Skibet ‘Danmark’ var tre måneder tidligere stævnet ud fra København med kurs mod Grønland.

48 mand og 100 hunde

Ombord var 48 mand og 100 slædehunde, der alle var med i den to år lange Danmark-ekspedition.

Ekspeditionen blev anført af Ludvig Mylius-Erichsen, der ville udforske det på det tidspunkt ukendte nordøstlige hjørne af Grønland.

Under ekspeditionen døde Mylius-Erichsen og to af hans mænd, da de tilsyneladende for vild.

Temaet for udstillingen “Når mænd har fået nok – af hinanden”, der nu vises på M/S Museet for Søfart er dog, hvad der skete på skibet under ekspeditionen.

Ved hjælp af dagbøger og fotos kortlægges det hvor anstrengt forholdet bliver, når 48 mand tvinges sammen på et skib i to år. De trange rammer på skibet blev kun aflyst af et hvidt landskab med ned til 40 grader frost, når mandskabet kom udendørs.

Det er især den næstkommanderende, kaptajnen Alf Trolles beretning, der er med at tegne billedet af livet om bord. Trolle var modsætningen til Mylius-Erichsen og blev overladt kommandoen på skibet, mens området blev udforsket på hundeslæde.

Mislykket demokrati

Mylius-Erichsen kom som bekendt aldrig tilbage, og imens steg spændingerne på skibet. Alf Trolle forsøgte at lede skibet, men var bundet af de regler, som Mylius-Erichsen havde fastsat. De gik ud på at det skulle være så meget demokrati som muligt, og at alle skulle tage lige del i arbejdet.

Det var i praksis en ret dårlig ide, at besætningen var sammensat af en broget blanding af en broget blanding af sømænd, håndværkere, kunstnere, zoologer, geologer, botanikere og fotografer.

– Det “demokratiske” system, der hersker her om bord er noget af det mest mislykkede, jeg har oplevet, skrev lægen på et tidspunkt i sin dagbog.

Det gav sammen med de øvrige selskab, hundene, lus og rotter grobund for mange skænderier.

Også Alf Trolle fik ind i mellem nok, selv om han forsøgte at holde sammen på mandskabet.

De forskellige dagbøger og breve fra besætningsmedlemmerne fortæller næsten som et realityshow om kammeratskab, tvivl, bagtalelse, misundelse, intriger, mindreværd, ensomhed, selvhævdelse, længsel, mismod og håb.

Orden forstærkes af billederne fra ekspeditionen.

Udstillingen er lavet i samarbejde med Arktisk Institut efter udstillingsidé og research af Henrik Veileborg.

Den 23. august 1908 vendte ekspeditionen hjem til Købehavn, mere end to år efter at være stævnet ud.

Udstillingen vises på M/S Museet for Søfart frem til den 25. august. Herefter vises den på Færøerne, Island og formentlig også på Grønland.

Artiklen sidst ændret: 17. januar 2019 14:17

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018