"Forbandet høj, højere end kirketårnet og også gerne så høj, at den kaster sin skygge på Kronborg midt på dagen. Og det ved jeg godt, man ikke må, men det må man jo så få lov til. Ligesom i Malmö, hvor det faktisk er lykkedes ikke bare at bygge en bro mellem to lande og rejse en skyskraber – Turning Torso på 190 meter i havneområdet – men også at vende en udvikling fra det værre til det bedre." (Foto: Johan Nilsson/ TT SWEDEN OUT/Scanpix/Ritzau)

Af Helsingør Dagblad

Klumme: Byg en skyskraber, der kaster sin skygge på Kronborg midt på dagen

Jens Frimann Hansen

Jens Frimann Hansen, 52 år, bor i Ålsgårde og har været leder af Helsingør Teater siden 2003. I sin fritid går Jens til den på fodboldbanen.

Der bygges i Helsingør Kommune. Boliger, masser af boliger. Alt sammen typisk dansk, gennemsnitligt gråt-i-gråt-byggeri med en enestående beliggenhed.

Ikke for højt, men heller ikke for lavt, nærmest midt imellem. Perfekt, super, ja tak! Stille og roligt æder boligmassen sig ind på vores små fællesskaber, men uden at bidrage med andet end den stille død, Helsingør allerede er i gang med. Gå en tur i Kulturhavnen eller i byen uden for sæsonen, eller bare når caféer og butikker har lukket. Den blomstrende hverdag er suget ud af Helsingør.

Og selvom vi gerne opregner det, at sidde med et slumretæppe i liggende stilling foran et bålfad med en caffe latte, som livskvalitet, så kunne man også kalde det dovenskab eller i bedste fald magelighed.

Det ville min far på 92 nok gøre. Når sirenen på fabrikken i hans tid hylede til frokost præcis klokken halvtolv, cyklede min far 4 km hjem for at smøre sin egen mad og koge et æg – som han derefter satte til livs sammen med en øl, hvorefter han tog sig en middagslur på sofaen for at cykle tilbage til fabrikken, hvor han sad bag sit skrivebord præcis klokken 12.00.

Helsingør har med sit store bankende hjerte alle forudsætninger for ikke bare at genvinde sin tabte status som Nordsjællands festlige hjørne, men også i kraft af sin historie og slumrende kosmopolitisme at melde sig ind i en både urban og international-global verden.

Og selvom jeg hader at komme med gode forslag – de bør komme fra politikere med mod og mandshjerte til at tale embedsstanden og alle os gulvtosser imod – så vil jeg alligevel vove det ene øje.

Og det skal ikke bare være et hvilket som helst forslag, men et forslag, som virkelig kan sætte Helsingør i bevægelse. Som for eksempel vil få Lars Bjørn Madsen til at slå et voldsomt slag med cyklen, alt imens den gamle redaktør Bent Jørgensen en ekstra gang må tjekke, om han nu også har fået sat de seks Wiibroe, han købte hos købmanden, på køl.

John Brødbæk må lige en ekstra gang se efter, om de sidste kunder nu også har forladt prøverummet, inden han låser butikken af.

Domprovst Steffen Ravn Jørgensen må pludselig, uden at han selv ved hvorfor, for sit indre synge Luthers smukke salme Vor Gud han er så fast en borg (336), uden at hans konfirmander lader sig mærke af det andet end ved en næsten usynlig nervøs trækning over højre øje.

Et forslag, der også som en UFO kan injicere en pludselig indskydelse hos Kjeld Damgaard, så han nok en gang må forsikre sig om, at det nu også var efter 1848, at Tikøb Sogn overgik til Kronborg Østre Birk.

Og Jørgen Hansen må, for Gud ved hvilken gang, tjekke i Dagbladet, om det nu også virkelig kan passe, at både håndbold- og fodboldholdet ligger under nedrykningsstregen.

Men værst vil det nok være på Dagbladet, hvor en flok måbende journalister, direktører, redaktører og annoncesælgere pludselig ser Kirsten Moth komme styrtende gennem redaktionslokalet på vej ud til redningen, spejlet på toilettet, for at tjekke, om det nu også virkelig kan passe, hvad ingen på redaktionen ellers har bemærket, at den vandfaste mascara, hun fik af sin datter i julegave, for anden gang i dag er løbet.

Og mit forslag går i alt sin enkelthed ud på, at man i forbindelse med tunnelen til Sverige skal grave stationen ned og bygge en skyskraber på baneterrænet. Og den skal være høj. Forbandet høj, højere end kirketårnet og også gerne så høj, at den kaster sin skygge på Kronborg midt på dagen. Og det ved jeg godt, man ikke må, men det må man jo så få lov til. Ligesom i Malmö, hvor det faktisk er lykkedes ikke bare at bygge en bro mellem to lande og rejse en skyskraber – Turning Torso på 190 meter i havneområdet – men også at vende en udvikling fra det værre til det bedre.

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2019 14:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu