Splitte mine bramsejl: Dorte vil lære børn sømandssprog


Af Helsingør Dagblad

Inspirationen er Shu Bi Dua når Dorte Gjerulff debuterer som 69-årig som børnebogsforfatter.

HELSINGØR: – Hvad er det dog, de snakker om? Det spørgsmål har Dorte Gjerulff hørt fra en del børn, når de har overhørt hende og hendes mand tale sammen. Når de har hørt Dorte bede manden om at samle noget op fra dørken, hørt ham spørge, hvad der sker i kabyssen i dag, eller råbe “skalk lugerne, der blæser ad helvede til”.

Sømandssproget blev nemlig en intern jargon i familien, måske fordi Dortes mands familie alle har en marinefortid.

Hendes mands bedstefar var admiral på Dannebrog, hvor hendes mand også har sejlet.

Inspiration til bog

Fordi der var så mange udtryk, børnene ikke forstod, blev Dorte Gjerulff inspireret til at skrive en børnebog, hvor man kunne lære nogle af de mange udtryk.

Resultatet er blevet bogen “Tom og Timber”, der udkommer på forlaget Historia den 25. januar. Den handler om de eventyr en dreng og hans papegøje kommer ud for på en rejse til Sydhavet.

DVD i stedet for VHS

Bogen har dog været en del år undervejs.

– Jeg begyndte at skrive bogen i halvfemserne, fortæller Dorte Gjerulff, der på det tidspunkt boede i Fredensborg. Det er dog først nu, som pensionist at Dorte for alvor har fundet tiden til at få skrevet bogen helt færdig. Derfor var hun også nødt at skrive et af afsnittene om. Der indgik nemlig et VHS-bånd, og dem er der ikke mange tilbage af. Det er nu blevet erstattet af en DVD i bogen.

I dag er Dorte Gjerulff enke og bor i Helsingør, hvor hun er tættere på sin ene datter og to af børnebørnene. Hun er uddannet modedesigner på Kunsthåndværkerskolen i København. Senere har hun været ansat i en børnehave og skolelærer i en privat skole. Her har undervisningen i kunsthåndværk, formning og drama været en rigtig god forberedelse til hendes bog.

Roller til alle børn

– Jeg har læst dele af bogen op for de mindste, fortæller Dorte, der altid gerne har villet fortælle eventyr. Det er også kommet hende til gode som dramalærer.

– Jeg har skrevet næsten alle de stykker vi har opført, for der skulle jo være roller til alle børnene, siger hun.

Festsangskriver

Dorte Gjerulff har bogstaveligt talt også en festlig pen.

– I mange år var jeg Fredensborgs byfestsangskriver, fortæller hun. Hun er stadig klar til at skrive festsange, men har endnu ikke lært så mange at kende i Helsingør, som hun flyttede til for to år siden.

Som festsangskriver lægger hun vægt på to ting. At folk kommer med en melodi, der kan synges med på. Og at det kun er sjove og positive oplysninger, der bruges til at skrive sangene. Der skal også helst være et morsomt clou i slutningen af hver verselinje.

Kun gulerødder og ærter

Humor spiller en vigtig rolle for Dorte Gjerulff, og hun håber at hendes humor falder i børnenes smag. For eksempel, når hun fortæller om den onde troldmand, der holder en prinsesse fanget og kun giver hende kogte gulerødder og ærter at spise. Man kan også møde sørøvere med drabelige navne som Danny Dejarm og Leif Karklud og en papegøje, der bruger “din ostereje” som et skældsord.

Dorte Gjerulffs forbillede er Shu Bi Dua.

– De kan rime på en ikke ophøjet, men lige ud af landevejen måde, siger hun.

Dorte Gjerulff erkender, at hun er lidt af en perfektionist. Derfor passer det hende fint, at hun nu kan bruge meget tid på nye børnebøger. Hun har allerede aftalt den næste udgivelse med sit forlag. Det bliver fortællingen om et spøgelse og en prinsesse, der ventes at udkomme i efteråret.

Tidkrævende collager

I bogen skal der være 30 billeder, der er lavet af omhyggeligt udførte collager med klip og klistren fra forskellige blade, sat sammen med Dortes egne tegninger.

– Det tager mig en hel dag at lave hver tegning, så det er godt, at jeg har god tid, siger Dorte.

I “Tom og Timber” er det også Dortes tegninger, her tuschtegninger, der ledsager fortællingen.

Dorte Gjerulff har to døtre og fire børnebørn, alle piger, to i Helsingør og to i Slagelse.

Kludedukken bliver væk

Hun fortæller, at hun skriver bøger med sine børnebørn i tankerne. Det gælder for eksempel en kommende historie om en kludedukke, der bliver tabt i Tivoli, med de forviklinger det giver. Historien er inspireret af faktiske begivenheder.

Den historie må dog vente lidt. Lige nu handler det om Tom og Timber og eventyrene i Sydhavet.

Dorte Gjerulffs eget yndlings-sømandsudtryk er i øvrigt “Ohøj”.

– Det sagde min mand altid, når han kom ind ad hoveddøren, fortæller hun.

“Tom og Timber” udgives på forlaget Historia.

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2019 14:29

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018