Færøske flag fylder 100 år:Træskibs-flotille kommer til Helsingør


Af Kirsten Moth

De færøske skonnerter er i Helsingør i et døgn på vej til København.

HELSINGØR HAVN: Der er lagt op til et usædvanligt og spændende besøg, når syv historiske færøske træsejlskibe anløber Helsingør Havn den 29. maj.

Den bevaringsværdige træskibsflotille kommer til Danmark for at fejre det færøske flags 100 års jubilæum. Merkio eller Mærket, som det færøske flag hedder, blev tegnet i 1919 af en ung færøsk studerende under et studieophold i København, hvor det også blev syet.

Fanebærer fra Helsingør

Den 2. juni i 1919 fandt den offentlige præsentation af flaget sted i Nordmandsdalen ved Fredensborg, og fanebæreren var den senere skibsværftsdirektør Kjartan Mohr, der på daværende tidspunkt var lærling på Helsingør Skibsværft.

Flaget var kreeret af den daværende stud. jur. Jens Olivur Lisberg fra Famjin sammen med stud. jur. Janus Øssurson og stud. med. Pauli Dahl.

Det er derfor oplagt for de færøske sejlere at tage turen til Danmark for at markere jubilæet her.

Oprindeligt var tanken, at skibene ville lægge til i Helsingør for lige at pudse “messing” før anløb ved Amaliekajen i København. Nu har M/S Museeet for Søfart, det maritime værksted Hal 16 og Helsingør Kommune imidlertid grebet chancen for også her at markere flagjubilæet.

– Museet for Søfart har fået en henvendelse fra Færøerne og den vil vi i Hal 16 gerne bakke op om. Det er seks-syv af de smukkeste og ældste træskibe fra Færerne, der sejler ned gennem Nordatlanten i maj. Foruden Helsingør får også Aarhus, Odense og København besøg af flotillen, forklarer formand for Hal 16, Nicolai Juel Vædele.

Understøtter historisk havn

Også havnechef Jesper Schrøder er begejstret for det særlige besøg.

– Det er endnu en begivenhed, der er med til at understøtte Helsingør Historiske Havn, siger han.

Der bliver arrangeret en form for officiel modtagelse og derudover har folkene i Hal16 en ambition om at sejle den færøske flotille et godt stykke på vej ind mod København..

– Vi har også en drøm om, at en masse københavnske sejlere vil sejle ud og tage flot imod flotillen, siger Hal 16 formand Nicolai Juel Vædele.

Han lægger ikke skjul på, at han har en ganske særlig veneration for et af de færøske skibe, der kommer til Helsingør.

– Da jeg var helt ung og grøn, fik jeg i 2001 lov til at sejle den over 100 år gamle to mastede fiskeskonnert, Johanna, fra Færøerne til Danmark. Så jeg glæder mig enormt til et gensyn, siger Nicolai Juel Vædele.

Artiklen sidst ændret: 22. januar 2019 10:58

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018