Foto: Lars Johannessen

Af Asger Lind Krebs

Klumme: Fra skåltale til handling

Kamilla Konstantyner har boet i Helsingør kommune siden 1975 og siden 1995 i Ålsgårde, hvor hun har taget initiativ til foreningen Hellebæk-Ålsgårde –Liv & Udvikling. Hun er udlært journalist fra Helsingør Dagblad i 1991 og stiftede i 2008 medievirksomheden Estate Media, der i dag er Danmarks førende på området for byudvikling, byggeri og ejendom. Kamilla Konstantyner er moderator, debattør og skribent.

Endnu har vi kun set toppen af isbjerget. Det er verdensmålene, jeg taler om. For bare et år siden sad jeg i en jobsamtale og et af mine spørgsmål til kandidaten var, hvad vedkommende tænkte, når jeg sagde ”De 17 verdensmål”. Det var tydeligt, at det ikke var det, personen tænkte allermest på.

Det er kun et år siden. Og nu taler alle om ”De 17 verdensmål”. I min datters 9. klasse på Hellebækskolen har det lige været det emne, som opgaverne i projektugen skulle kredse om. Problemet er bare altid, hvordan man får gjort noget ret overordnet og tænkt helt konkret. Det bliver nemt noget, man ser udstillinger om på biblioteket og primært forholder sig til på skolebænkene (hvis der ellers fandtes sådan nogle længere).

Men det kan faktisk godt lade sig gøre at gøre det operationelt. I november kårede udviklingsselskabet By & Havn, der står for udvikling af bydele som Ørestad, Nordhavn og Sydhavnen, det bedste projekt til Ørestads sydligste spids, og dermed fik det vindende team retten til at købe byggefeltet. Vinderprojektet går under navnet UN17 Village.

I konkurrencen er de fire team blandt andet blevet vurderet på publikumsorienterede funktioner, åbenhed i bebyggelsen og bæredygtighed. By & Havn stiller krav om, at byggeriet skal bæredygtighedscertificeres til minimum guld efter standarden DGNB.

Det er alt sammen afgørende valg, der taler direkte ind i hele tankegangen bag verdensmålene. Det havde jeg kort før jul en samtale med Ole Kjerkegaard fra Åls­gårde om. Og det var spændende tanker, han har efter i mange år at have arbejdet i Novo Nordisk, hvor man måler virksomhedens succes på flere forskellige bundlinjer.

Først og fremmest efterlyser han, at arbejdet med verdensmålene bliver flyttet fra skåltaler til konkrete mål, og det er netop det, der sker med UN17 Village.

Projektet består af boliger til omtrent 830 nye Ørestad-beboere og en række offentlige fællesfunktioner. Der bliver bygget et spisehus, hvor man kan mødes om måltidet, en lobby med arbejdspladser og tilknyttede gæstelejligheder, en delecentral med værksted og et fællesvaskeri, der bruger regnvand. Der bliver også opført et fælleshus og et stort badehus med spa, sauna, svømmebad, motionsrum og omklædning.

FN’s verdensmål blev vedtaget af 193 lande på FN’s årlige generalforsamling i 2015. Der er i alt 17 mål og 169 delmål, der balancerer mellem de tre dimensioner af bæredygtig udvikling: den økonomiske, den sociale og den miljømæssige.

Nationale regeringer har det primære ansvar for opfølgning og review på nationalt, regionalt og globalt niveau i forhold til, hvordan det går med implementeringen af verdensmålene frem mod 2030. Der er udbredt enighed om, at Norden ligger i spidsen globalt set, når det gælder om at nå målene. Men hvad med Helsingør. Hvorfor tapper Helsingør ikke ind i den dagsorden?

Hvis nu vi i Helsingør kommune er lidt hurtigere til at få tingene på plads, kunne vi måske i stedet tillade os at stille nogle krav til bygherrerne. Så kan vi implementere verdensmålene samtidig med, at vi bygger by. Det er jeg sikker på ville skabe langt mere opmærksomhed på den gode måde end alene det, som de nye byområder skaber i sig selv. Måske kan vi få en filial af UN 17 Village til Helsingør.

Og endnu bedre: Måske kan det rumme mikrolejligheder til ældre, der ikke er plejehjemsvisiterede men gerne vil bo sammen med andre og har pengene til det, for nu at tale ind i en aktuel dagsorden.

Der er masser af muligheder, hvis vi stiller krav, men også er samarbejdsvillige. Ikke mindst fordi de to ting ikke behøver være modsætninger, når det gælder byudvikling, hvor gennemtænkte, fremtidsorienterede løsninger kan gavne alle på den lange bane.

Artiklen sidst ændret: 22. januar 2019 12:51

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu