Ane Fischer er frivillig ven for 19-årige Suad Mahmud, der flygtede alene til Danmark, da hun var kun 15 år gammel.(Foto: Johnny Wichmann)

Af Tine Zedeler

Ane hjælper nybagt mor: Vi skaber minder sammen

Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19 side artikel

Ane Fischer Rasmussen er frivillig ven og ses ofte med 19-årige Suad Mahmud, der er flygtning fra Eritrea, og hjælper hende med at tilpasse sig rollen som mor.

HELSINGØR: I et hvidt murstenshus i Humlebæk bor Ane Fischer Rasmussen med sin mand. Sammen har de to børn, der studerer i Sydkorea og Canada. Med begge børn fløjet langt fra reden til to forskellige kontinenter, bruger Ane Fischer tiden på at tage en terapeutisk uddannelse, og så er hun frivillig ven for 19-årige Suad Mahmud, der flygtede alene til Danmark, da hun var kun 15 år gammel.

Det er halvandet år siden, at Ane Fischer og Suad Mahmud mødte hinanden gennem Dansk Flygtningehjælps frivilligafdeling i Helsingør, og siden da har de mødtes jævnligt. Særligt efter, at Suad Mahmud blev mor i oktober måned.

Fra første gang hun blev scannet har Ane Ficher været med og hjulpet Suad Mahmud og hendes mand Abdulla Salih med at forberede sig på, at datteren Malak kom til verden med alt fra lægeaftaler til helt basale ting som at styre en barnevogn.

-Jeg blev så overrasket over, at hun aldrig havde gået med en barnevogn før. Firehjulede barnevogne er ikke hverdagskost for en ung pige fra Eritrea, og derfor øver vi det tit, når vi går en tur sammen. Det er en af de minder, vi har sammen, som jeg altid tænker tilbage på, fortæller Ane Fischer.

Hjælp i hverdagen

Suad Mahmud går til dagligt i sprogskolen i Helsingør og konstaterer, at flere flygtninge, der kommer til Danmark er stressede og ensomme uden deres familie. Men for Suad Mahmud har hendes venskab med en dansk ven haft en stor betydning for hendes liv i Danmark. Ikke kun med at lære sproget eller lette hverdagens gøremål. Men deres venskab har også givet hende en moderlig rollemodel at se op til.

-Min mor bor i Eritrea, men jeg har også en mor i Danmark. For jeg er ikke alene, men får hjælp af Ane, siger hun og sender et stort smil til Ane, der nikker genkendende og tilføjer, at det er en gave at se, at ens hjælp gør en forskel.

-I starten er der jo ingen garanti for, hvad ens venskab bliver til. Men det handler bare om at være der og hjælpe til. Jeg var jo så heldig, at få lov til at byde et barn til verden, og det vil jeg altid huske, siger Ane Fischer.

Dansk Flygtningehjælp appellerer til danskerne om at hjælpe de flygtninge, der har fået ophold i Danmark og allerede bor ude i kommunerne.

-Som frivillig kan du være med til at gøre en stor forskel for flygtninges overskud og troen på fremtiden. En frivillig ven kan både være en hjælpende hånd i hverdagen, men også have en stor betydning for at skabe nye netværk for flygtninge, som kan være nøglen til at komme ind i det danske samfund og arbejdsmarkedet, siger Lone Tinor-Centi, der er chef for Dansk Flygtningehjælps Frivilligafdeling.

Individuelle venskaber

Som frivillig ven eller netværksperson bliver man matchet med en flygtning eller flygtningefamilie. Man kan træne hverdagsdansk, hjælpe med NemID eller måske invitere på besøg i fodboldklubben.

-Gennem vores arbejde ved vi, at det personlige møde mellem flygtning og frivillig kan være afgørende for at flygtninge klarer sig godt og lærer mere om hverdags-Danmark, fortæller Lone Tinor-Centi.

Brug for alle

Dansk Flygtningehjælp oplever en stor efterspørgsel blandt kommunens flygtninge efter frivillige venner og netværkspersoner.

Det er både enlige flygtninge og familier, som søger venner. Derfor kan man som frivillig både melde sig alene eller sammen med sin familie.

Når man er blevet matchet, bestemmer man selv, hvad man vil lave sammen og hvor tit, man vil mødes. Dansk Flygtningehjælp opfordrer dog til, at man ses regelmæssigt.

Interesserede kan kontakte Frivillignet i Helsingør på mail frivillignethelsingor@gmail.com, og se mere på hjemmesiden: www.frivillignet-helsingor.dk eller tilmelde sig på: www.flygtning.dk/ven.

red.

Artiklen sidst ændret: 28. januar 2019 15:19

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Madam Sprunck/Strejf 220955, 1725351, 25.000 visninger logo/side
Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Cafe Hammermøllen Logo, side og artikkelbanner
Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu