Skolepatrulje: Cyklister suser over vejen uden respekt


Af Tine Zedeler

Skolepatrulje-eleverne møder tidligere ind om morgenen og sørge for, at andre elever kommer sikkert over vejen. Men der er en ting, der går igen. Det er de voksne, der ikke overholder trafikreglerne, fortæller Sille og Mikkel fra 6.a på Borupgårdskolen.

HELSINGØR: Tre gange om ugen møder 13-årige Cille og Mikkel på 12 år fra 6. ind tyve minutter før, det ringer ind til første time. Det gør de fordi de har meldt sig som frivillige til skolepatruljen på Borupgårdskolen, som tæller 12 elever.

-Det er dejligt at stå tidligt op og hjælpe små og store elever over vejen. De gider godt at høre efter. Det er lidt som at være overchef i trafikken, fortæller Mikkel.

-Jeg kan godt lide at hjælpe andre elever. Det er også hyggeligt. Man snakker altid med de andre og fortæller om weekenden, og hvad der er sket, fortæller Cille.

Morgenmad og taler

Cille og Mikkel blev sammen med de andre elever i skolepatruljen mandag morgen fejret med morgenbrød, taler og besøg af repræsentanter fra Helsingør Kommune og Nordsjællands Politi, som medbragte pangfarvede huer og sure bolcher til eleverne, som en påskønnelse af elevernes frivillige indsats.

Det sker som led i den landsdækkende kampagne ” Den sureste uge”, som kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring står bag.

Overholder ikke regler

Hverken Cille eller Mikkel mener dog, at det er surt at møde tidligt ind.

-Der er mange, der gerne vil med i skolepatruljen. De fleste vil gerne med fordi de får en god præmie, men det er ikke derfor jeg er med. Jeg kan godt lide det, fortæller Mikkel.

Men der er et aber dabei.

-Børnene overholder som regel reglerne. Men det gør de voksne ikke. Vi ser rigtig mange cyklister, der suser over vejen, selv om vi markerer, at de skal holde tilbage for bilerne. Det respekterer de ikke. De kører bare videre, fortæller Mikkel.

-De sidste fem minutter før det ringer ind, er der også mange bilister med ekstra fart på, som holder ind til siden, fordi de skal sætte børnene af og er sent på den, fortæller Cille.

Skolepatrulje-eleverne får ikke løn for deres indsats. Til gengæld bliver de belønnet med et årskort til Helsingør Svømmehal og en årlig Tivoli-tur.

Kampagne skal ændre adfærd

Cille og Mikkel er ikke de eneste, der oplever, at de voksne ikke opfører sig efter reglerne.

Således er der flere skolepatrulje-elever landet over, der oplever ubehagelige episoder med trafikanter. Det kan for eksempel være utålmodige bilister, der dytter eller råber ad eleverne.

For at få ændret den adfærd har Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring besluttet at sætte ind med en tre-årig kampagne, der skal få flere til at vise respekt for skolepatruljerne.

Artiklen sidst ændret: 28. januar 2019 16:08

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018