Elev fra 9. klasse: “Det er de unges ansvar om få år”


Af Helsingør Dagblad

Snart skal krydset sættes til Skolevalg 2019.

HORNBÆK: Så er der endelig udskrevet valg. Det vil sige Skolevalg 2019, hvor næsten 800.000 elever fra landets 8., 9. og 10. klasser deltager.

Selve valget er torsdag den 31. januar, hvor eleverne skal til stemmeurnerne for første gang.

Flere af Helsingør Kommunes skole er en del af det landsdækkende projekt, og en af dem er Hornbæk Skole.

Tirsdag var der paneldebat i skolens kantine, hvor eleverne fik mulighed for at høre fra seks forskellige partier.

– Det er fedt, at man involverer de unge i valg. Det er trods alt os, der skal stå med ansvaret om nogle få år. Jeg kendte ikke de ungdomspolitikere, vi havde besøg af, og det var meget spændende at høre de forskellige synspunkter, fortæller 16-årige Mille Eising, der går i 9. klasse på Hornbæk Skole.

Stemmen er på plads

Forud for valghandlingen har eleverne fået undervisning om de forskellige partier, og Mille Eising fortæller, at skolevalget gør, at man som folkeskoleelev nemmere kan sætte sig ind i politik.

– Det hele bliver mere overskueligt, fordi vi oplever det i praksis. Jeg blev meget overrasket over, at der var så mange ting, som politikerne var enige om.

– Samtidig var de nemlig fuldstændige uenige i, hvordan man kunne løse det. Jeg er helt klart blevet mere interesseret i politik, end jeg var før, fortæller Mille Eising.

Til selve valget får eleverne udleveret valgkort og stemmesedler, og der bliver stillet stemmebokse og valgurner op på skolerne. Det er de partier, der er opstillingsberettiget til folketingsvalg senest den 1. november, året inden der afholdes Skolevalg, som eleverne kan stemme på.

– Før vi gik i gang med projekter her, vidste jeg ikke, hvem jeg skulle stemme på. Det ved jeg nu, fortæller Mille Eising.

Eleverne har selv valgt

På Hornbæk Skole er det samfundsfagslærer Dorte Christensen, der er tovholder på projektet.

– Vi prioriterer fagligheden højt også i de små fag, og vores engagerede lærere prioriterer at deltage i projekter som ”Skolevalg” og gør undervisningen nærværende for eleverne.

Hun sætter samtidig stor pris på paneldebatten på skolen, da ungdomspolitikerne sørgede for, at det forblev i ungdomsøjenhøjde.

– Konservativ Folkepartis repræsentant gik selv i syvende klasse og var yngre end mange af vores elever, der er med i projektet.

– Eleverne har selv valgt de mærkesager, der skulle tales om, og som de var bekymrede for. Det var en lidt forsigtig start på debatten, men eleverne var meget aktive og interesserede i problemstillingerne, fortæller Dorte Christensen.

Valget afholdes torsdag den 31. januar, hvor eleverne på de forskellige skoler får udleveret valgkort og stemmesedler, og der bliver stillet stemmebokse og valgurner op på skolerne. Det er de partier, der er opstillingsberettigede til folketingsvalg senest den 1. november, året inden der afholdes Skolevalg, som eleverne kan stemme på.

Artiklen sidst ændret: 30. januar 2019 12:25

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018