Af Claus Kjærsgaard

Helsingør får nøglerolle for bøgernes fremtid på biblioteket

Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 side artikel

Helsingør Kommunes Biblioteker står i spidsen for et stort projekt, der skal afklare, hvilken rolle bogsamlingen skal spille på biliotekerne i fremtiden.

HELSINGØR: “Hvordan præsenterer og bruger man bøgerne, så brugerne får de bedst tænkelige oplevelser?”. Dette spørgsmål forsøger Helsingør Kommunes Biblioteker sammen med fire andre biblioteker at finde et svar på.

De fem biblioteker har netop tilsammen fået en bevilling på 959.000 kroner fra Kulturministeriets udviklingspulje for folkebiblioteker og læringscentre.

Puljen er afsat til projekter, der skal fremme biblioteksudviklingen.

Klart største bevilling

I alt 26 projektet har fået penge, men den klart største bevilling er den, som Helsingør og de fire øvrige kommunebiblioteker har fået.

Det er da også et vigtigt emne, som projektet “Samlingen som oplevelse” vil kortlægge.

– Det handler om hvilken rolle materialesamlingen skal spille i fremtiden, fortæller bibliotekschef Søren Mørk Petersen.

Med materialesamling mener Søren Mørk bøger, tidskrifter, DVD og CD’er

Han er i dag leder for kommunens biblioteker. Litteraturen er stadig kernen, men er langt fra den eneste aktivitet. Blandt andet skoleundervisning, arrangementer, udstillinger og digitale udlån af såvel musik, som video og bøger er i dag også en del af bibliotekets identitet.

Det er i den sammenhæng, at Helsingør Kommunes Biblioteker, sammen med kollegerne i Albertslund, Frederiksberg, Gentofte og Herlev gerne vil se nærmere på samlingens rolle i nutidens og fremtidens bibliotek. Målet er at sørge for at anvende materialesamlingen på den måde, der giver bibliotekets brugere mest værdi.

Måler her og nu først

Søren Mørk Petersen fortæller, at man i første omgang vil registrere hvordan materialesamlingen anvendes og opfattes af bibliotekets brugere i dag.

– Det oplagte vil være at pege på at materialerne har en værdi, fordi de kan lånes ud, men det kunne også godt være, at materialemlingen har andre værdier for brugerne, siger Søren Mørk.

Når man har konstateret, hvilken status bogsamlingen har hos kunderne i dag, går arbejdet med at udvikle bøgernes rolle i gang.

Søren Mørk Petersen vil ikke låse sig fast på, hvordan den fremtidige rolle kunne være, da det jo netop er det, som man nu vil forske i.

Kan gå i dybden

Han peger dog på, at noget af det, som man kunne se på, er måden som bøgerne præsenteres på i dag. I dag er bøgerne opstillet med det kriterie, at de skal være lettest mulige at finde. Men det kan godt være, at fremtidens bogsamlinger skal præsenteres på en anden måde, siger Søren Mørk, med den vigtige tilføjelse, at det stadig ikke skal være svært for brugerne at finde de bøger de har brug for.

– Det er en stor bevilling vi har fået, den største i bibliotekets historie, og den giver også mulighed for at arbejde i dybden, siger Søren Mørk.

Han peger på, at samarbejdet mellem de fem biblioteker netop giver muligheder for at teste mange forskellige løsninger, og det er også det, en del af forskningspengene skal bruges på.

Projektet skal gennemføres over de næste to år, hvorefter de fem biblioteker vil dele deres erfaringen med de øvrige biblioteker og læringscentre.

Artiklen sidst ændret: 5. februar 2019 11:01

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624

Job i Nordsjælland

Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx
https://www.kunstnershoppen.dk/
Malerfirmaet Nordkysten  top 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu