Af Kirsten Moth

Bådebygger-skolen kan være på vej tilbage til Helsingør

Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side

Både politisk og fagligt er der stor opbakning til at få de maritime håndværksuddannelser tilbage til Helsingør. Historisk Havn Helsingør og det maritime værksted Hal 16 stiller op med støtte til at tage imod uddannelserne.

HELSINGØR: Det var et sviende slag for Helsingør, da byen i 2013 mistede de maritime håndværksuddannelser til bådebyggere, modelsnedkere og sejlmagere, der blev flyttet til Hillerød. Nu tyder meget på, at uddannelserne er på vej til at komme tilbage til Helsingør.

Den meget omtalte campus, der er planer for i Helsingør, og den hurtigtvoksende udvikling af hele det maritime miljø omkring Historisk Havn Helsingør, med et voksende antal gamle træskibe i havnen og det maritime værksted Hal 16 er attraktioner, der kan være med til at trække uddannelserne tilbage til Helsingør.

Spændende udvikling

– Der er en meget spændende udvikling i gang i Helsingør med et nyt uddannelses-campus.

– I den forbindelse overvejer vi at flytte nogle uddannelser til Helsingør. Samtidig er det oplagt at undersøge mulighederne for de maritimt orienterede uddannelser i netop en havneby som Helsingør, siger direktør for erhvervsskolen i Nordsjælland, Esnord, Adrian Tresoglavic.

Han understreger samtidig, at der er en række brikker, der skal falde på plads, før han kan sige noget mere konkret om fremtiden for de maritime håndværksuddannelser. Først og fremmest venter de to erhvervs- og gymnasieskoler Esnord og Knord i Nordsjælland på undervisningsministerens underskrift på og godkendelse af den planlagte fusion. En fusion, der ventes at styrke erhvervsuddannelserne.

– Vi er selvsagt altid interesseret i at placere uddannelserne, hvor de fungerer mest hensigtsmæssigt. Vi ved jo ikke, hvordan campus-planerne i Helsingør kommer til at udvikle sig.

– Det kræver præcise rammer for at få uddannelsernes målsætning opfyldt og vi kigger i øjeblikket på, hvordan vi imødekommer målene for uddannelserne. Samtidig skal vi sikre, at der for eksempel er opmagasineringsplads til materiel og gode tilkørselsforhold. Så kan der være noget med støj og hensyn til naboer og flere andre forhold, siger Adrian Tresoglavic, Esnord.

Potentiale i Hal 16

I Hal 16 er formand Nicolai Juel Vædele og de øvrige medlemmer helt klar til aktivt at gå ind i at støtte etableringen af en bådebyggerskole i Helsingør, hvis det bliver aktuelt.

– Vi har et stort potentiale til at kunne bidrage til bådebyggeruddannelsen. Vi har et voksende antal gamle træbåde af mange forskellige typer inde i hallen nu. Det giver rigtig god mening at placere de maritime håndværksuddannelser her, siger Nicolai Juel Vædele.

I næste uge, i skolernes vinterferie, arrangerer Hal 16 en bådbygger-workshop. Her er det blandt andet muligt for både børn og voksne at se en bådebygger i arbejde i forbindelse med restaurering af en klinkbygget træjolle.

Workshoppen drives af den erfarne bådebygger Bjarne Jørgensen fra Fregatten Jyllands bådeværft, i samarbejde med M/S Museet for Søfart hver dag i vinterferien fra mandag den 11. februar til fredag den 15. februar. Der er åbent dagligt kl 10-14.30.

– Efter workshoppen i vinterferien vil vi undersøge mulighederne for flere kurser og workshops fremover. Det er også vores bidrag til at vise, at vi godt kan drive en bådebyggeruddannelse her, hvor vi har miljøet, bådene og fagpersonerne. Vi prøver hele tiden at byde ind med, hvad vi kan. Og hvis man kommer i tanke om, at der skal være en bådebyggeruddannelse her, så kan jeg sagtens se hal 16 i det, siger Nicolai Juel Vædele.

Politisk interesse

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, konservativ, tvivler ikke på, at de to erhvervsskoler med den forventede fusion får flere muskler at spille med.

– Viser det sig så, at det kan blive til noget med en flytning af de martime håndværksuddannelser til Helsingør, ja så vil det være helt fantastisk. De passer så meget ind i, hvad vi er. Som en fasttømret del af vores identitet. Vi er meget åbne over for muligheden, siger Benedikte Kiær, der på grund af campus-planerne også er i løbende dialog med erhvervsskolerne.

– Vi er dybt involveret i, hvordan billedet kan blive af erhvervsuddannelserne og der er ikke tivl om, at ministeren også vil godkende fusionen, mener borgmesteren.

Vil skubbe på

Henrik Møller, socialdemokratisk kulturudvalgsformand, vil gerne “puffe” til en direkte forespørgsel for at få uddannelserne til Helsingør.

– Vi er nu kommet så langt med udviklingen af Kulturhavnen og med Hal 16, så vi har de helt rigtige rammer til de maritime uddannelser. Jeg synes, tiden er moden til, at vi nu fra Helsingørs side gør noget aktivt for at få uddannelserne tilbage.

Artiklen sidst ændret: 7. februar 2019 12:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Frøsø april 19/20, 15-20.000 win win 1752468

Job i Nordsjælland

Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5
Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19
Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu