Helsingør har fået en “Bette Bjørn”


Af Kirsten Moth

S/S Bjørn bliver trukket på plads af den nye "Bette Bjørn", et nyt stærkt arbejdsskib, som veteranskibsforeningen har købt.

Nyerhvervelsen “Bette Bjørn” er slæbebåd for veteranskibet S/S Bjørn, der skal ligge på Ndr. Mole, når der fyres op med kul under kedlerne.

HELSINGØR: Helsingørs veterandampskib S/S Bjørn, der i dag fylder 110 år, har fået en lillesøster.

“Bette Bjørn” er hun døbt og hun får til opgave at slæbe Bjørn frem og tilbage mellem dokken ud for Kulturværftet og Ndr. Mole, hvor skibet skal ligge, når det over otte til 12 timer fyrer op med kul. Bette Bjørn er en virkelig stærk lille arbejdsbåd, med en kraftig motor, der kan trække lidt af hvert til trods for bådens uanseelige størrelse.

– Helsingør Havne har jo været meget hjælpsomme og har hidtil trukket os over til kajen, når vi skulle fyre op. Men det har de ikke længere mulighed for, så derfor har vi købt Bette Bjørn. Den har kostet ca. 40.000 kroner og da vi ikke selv havde helt så mange penge i kassen, er vi ude at søge nogle fonde, fortæller formand for Bjørnebanden, Børge Østergaard.

Klager fra beboere

Det er klagerne fra nogle af de beboere, der bor i lejligheder ned til havnen i Helsingør, der har betydet, at S/S Bjørn skal fortrække til Ndr. Mole, når de fyrer op.

– Men vi vil jo gerne ligge i inderhavnen sammen med de andre historiske skibe og være en del af det miljø. Derfor er vi også glade for, at vi nu har kunnet finde denne løsning, når havnen ikke længere har mulighed for at hjælpe os, siger formanden.

Så meget kul bruger de

Alene opfyringen af motoren bruges der 1,5 tons kul på. Det er en kedel med 13.000 liter vand, der skal varmes op til 170 grader.

Opfyringen alene koster i omegnen af 5000 kroner i kul. Under sejladsen skal der i gennemsnit bruges 250 kilo kul i timen.

Det betyder, at en tur til Randers og retur til Helsingør, som S/S Bjørn flere gange har taget om sommeren, koster alt i alt omkring 40.000 kroner.

– Men vi har indtægter ved at ligge i Randers i nogle uger. Folk der er helt vilde med at komme med ud at sejle og at komme ombord. Mange har haft familiemedlemmer og bekendte, der sejlde på Bjørn, dengang den var slæbebåd og isbryder. Så der bliver fortalt mange historier, når vi er derovre, siger Børge Østergaard.

Om turen også går til Randers til sommer, er endnu ikke afgjort. Derimod er der en aftale med Hundested om at komme derover og sejle turister i to uger.

Artiklen sidst ændret: 8. februar 2019 16:07

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018