(Foto: Lars Johannessen)

Af Mads Birch

Klumme: Forælder, tag dig sammen!

Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Ulrich Koch Borrits

Ulrich Koch Borrits, 30 år, giver hver uge 60 U-14 piger og drenge og 1. holdsdamerne håndboldglæde med hjem. Ulrich træner håndboldtalenter fra Idrætsklasserne og er lærer på 10.klasseskolens idrætslinje. 

Jeg selv er vokset op i et trygt hjem med en mor og far, der har været støttende i alt, hvad jeg har gjort. Min mor med masser af omsorg og kærlighed, der den dag i dag stadig viser sig på mange måder; adventsgaver til jul, tøjvask året rundt og en altid omsorgsfuld tankegang, for blot at nævne nogle få. Min far var i mange år med som holdleder på det hold, hvor jeg spillede, og har altid været der til at hente uanset tidspunkt – måske fordi han ikke turde andet med min mor ved siden af!? Det er også ham, jeg har haft de dybere samtaler med, når noget har været svært.

Hvad det helt præcist har gjort ved mig, er noget nær umuligt at fastslå. Jeg vil dog vove at påstå, at der er kommet noget godt ud af det; jeg har et fuldtidsjob, er engageret i foreningsliv og har en nogenlunde sund livsstil.

Den opvækst har jeg egentligt altid bare taget for givet. Det har dog ændret sig kraftigt i forbindelse med mine snart syv år på 10. klasseskolen. Her har jeg efterhånden mødt en del unge mennesker, der ikke er vokset op i et hjem som mit.

Tværtimod har jeg mødt unge, der har oplevet svigt af den ene, anden eller tredje slags. Jeg har fået indsigt i mange unges vilkår: En opvækst, hvor misbrug har været en del af dagligdagen, skilsmissepar hvor den ene part, oftest faderen, er sig selv nærmest eller forældre som i bund og grund ikke tror på at deres barn er noget særligt, og kan blive til noget. Ja, du læste rigtigt…!

Uanset hvilken form for svigt de har været udsat for, ser jeg i dagligdagen de tydelige spor derefter. Et af mest “normale” svigt, jeg oplever, de unge mennesker er udsat for, er når en forælder er sig selv nærmest. Det kan forekomme i mange udgaver. Jeg hører dog oftest om udeblivelse fra aftaler eller manglende psykisk tilstedeværelse, fordi en app på en smartphone eller en ny flirt, er langt mere interessant. Oftest resulterer det i et ungt menneske, der ikke tror på sig selv og ikke føler sig god nok.

Følgerne deraf munder i de fleste tilfælde ud i, at den unge konstant tænker over, hvad man kan gøre for at blive set og hørt. Og endnu værre, hvad man IKKE skal gøre for at komme til at træde ved siden af – for det ender igen med en sur forælder, der endnu en gang svigter ved manglende tilstedeværelse.

Den vågne, og ikke mindst empatiske læser, vil hurtigt have gennemskuet, at vi har at gøre med en ond cirkel, der kun kan nedbrydes på én rigtig måde – ved at den svigtende forælder tager sig sammen, og værner om det liv, forælderen selv har sat i verden! Elsk dit barn, vis det omsorg og interesse og giv det opmærksomhed. Du kunne være heldig at få noget godt tilbage igen…

Er du inderst inde godt klar over, at du er en af dem, der svigter, så overvej lige en gang. Synes du det er i orden?

Uden at kende lige præcis dit svar, så håber jeg i den grad, at det er et klart og tydeligt “NEJ”.

Er det tilfældet, så burde du stoppe dit psykiske svigt med det samme! Det har nemlig lige så store konsekvenser at vokse op i med fysisk såvel som fysisk vold. Og det er aldrig for sent!

Skulle svaret på mit spørgsmål være “JA”… Ja, så er den da helt gal, og du sidder forhåbentlig langt væk fra dit barn!

Puha… Og så er der heldigvis også alle de gode historier! Flere af dem tak…

Artiklen sidst ændret: 11. februar 2019 13:03

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730

Job i Nordsjælland

Madam Sprunck/Strejf 220955, 1725351, 25.000 visninger logo/side
Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger logo
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu