Foto: Scanpix/Ritzau Steen Agger

Af Jacob Henriques

Klumme: Endelig blev det vinter ….

Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Lars Michael Nielsen. 35 år, biolog, oversætter og naturformidler. Elsker friluftslivet med alt hvad det byder på. 

Lars Michael Nielsen

I hvert fald hvis man ikke er i Danmark. Jeg sidder lige nu i min ødegård i Sverige og ser ud på en skov lyst op af mellem 10 og 20 centimeter sne og drømmer mig tilbage til mine barndoms vintre, der jo, som alle andre husker deres, var kolde og klare og fulde af sne.

Det, jeg allermest drømmer mig tilbage til, er en jul, som min familie fejrede lige her i ødegården. Det var en rigtig kold vinter – temperaturen nåede ned på de minus 25 grader celsius, og det havde sneet jævnt gennem hele juleferien.

Så her var ikke bare sne – her var rigtigt meget sne. Min bror og jeg byggede snelygter, lavede snemænd, kælkede, og hvad man nu ellers laver, når man er barn, har ferie, og der ikke er noget til at distrahere en. Dagen inden vi skulle hjem til Danmark, begyndte det at sne igen. Det sneede så meget, at både strømmen og fastnettelefonen gik ned, fordi kablerne blev revet over af faldende træer, så vi smeltede sne på brændekomfuret og hjalp hinanden med at hente og hugge brænde.

Det føltes næsten som en Emil fra Lønneberg-verden. Næste morgen skulle vi jo køre. Der var bare et problem: Vi var sneet inde. Der var så meget sne, at vi ikke kunne køre med bilen, og da vi ikke havde nogen fastnet telefon, måtte min far gå tre kilometer gennem knæhøjt sne for at få signal på sin mobiltelefon. Han fik fat på en, der kunne komme og pløje skovvejene fri, men det kunne først blive sent om eftermiddagen, så min bror og jeg konstaterede med fryd, at vi fik en ekstra dags ferie.

Jeg har altid drømt om, at det ville ske igen, og i sidste weekend skete det så. Desværre var jeg ikke oppe i ødegården, men sad et andet sted og ventede på at fejre min fars fødselsdag. Det kunne bare ikke lade sig gøre, for nu var han sneet inde. Men det sker nok igen.

Måske om tyve år, måske om 50 eller måske før. For hvis vi ikke får stoppet opvarmningen af klimaet på vores klode, kan det være, at vi får ændret ikke bare Golfstrømmen, som varmer havene omkring os, men der vil højst sandsynligt også ske ændringer i Beaufort-gyren, der ligger ud for det nordlige Canada og ”Polar vortex”, som lige nu skaber arktiske forhold i Midtvesten i USA. Det vil højst sandsynligt også give os nogle smagsprøver her i Norden på det vejr, de oplever lige nu på den anden side af andedammen. Og måske endda værre.

Så kan jeg selvfølgelig få lov til at sne inde lidt oftere, og mine egne børn kan få lov til at få snefri fra skole, hvilket de givetvis ville elske. Jeg ville virkelig unde dem at prøve det, men jeg har ærligt tal ikke lyst til, at leve i en ny mini-istid, hvor man ikke kan gå uden for døren, uden at ørerne falder af.

Men indtil videre vil jeg nyde den sne, jeg har her. Måske vil jeg bygge en snelygte til ære for Kong Vinter og for at mindes barndommens glæde, og så vil jeg glæde mig til, at jeg om ikke så længe skal ud og stå på ski med mine skønne unger.

Det kan godt være, at det er koldt, og det kan godt være, at det kan være vådt, men når vinteren viser sig fra sin bedste side, så må jeg bare konstatere, at jeg elsker vinteren.

Artiklen sidst ændret: 12. februar 2019 14:59

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624

Job i Nordsjælland

Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5
Stengade apotek 68802 15-20.000 win juli 19/20 1757905, solcreme 4/7-1/9 19
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu