Fra arkivet: Sådan har de fået torvet til at fungere – i Køge


Af Kirsten Moth

Køge Torv set oppefra.

Samarbejde er nøglen til at få et bytorv til at fungere, mener formand for teknik- og miljøudvalget i Køge Kommune, Mette Jorsø. Helsingør Dagblad har spurgt i Køge, hvad det er, de kan, som vi ikke kan eller gør på Axeltorv i Helsingør.

HELSINGØR-KØGE: Samarbejde i lange baner. Samarbejde er nøglen. Det er de »magiske« ord, der har fået byens store torv i Køge til at fungere – i modsætning til Axeltorv i Helsingør, som trods en gennemgribende renovering for få år siden til omkring 15 millioner kroner fortsat giver anledning til kritik af forholdene.

Som det er fremgået af artikler i Helsingør Dagblad, er der igen denne sommer rejst kritik af situationen for lokale gæster og turister på
Axeltorv, hvor der mangler ca. 250 siddepladser på dage med sol, sommer og aktivitet. Gæster må ty til at sidde på tæpper på brostenene,
med det resultat, at de bliver bortvist af parkeringsvagterne, der har ansvaret for, at de gældende regler bliver overholdt.

Ulovlige udvidelser
Da tæpperne har været udlånt af en af de restauratører, som har lejet en af torvets tre udeserveringer, er tæppegæster heller ikke tilladt påAxeltorv, fordi tæpperne betragtes som en ulovlig udvidelse af udeserveringsarealet. Manglen på siddepladser til gæster, der ikke ønsker at købe fadøl og mad i udeserveringerne, henvises til ganske få siddepladser på Torvet.

Bænke er fjernet med det formål at få torvehængerne til at gå andre steder hen og drikke deres medbragte øl med videre, så de ikke skaber uro.

Blomstrende torvehandel Køge, som Helsingør kan sammenligne sig selv med, er kendt – også uden for kommunegrænserne, for det sprudlende torveliv. Ikke blot om sommeren, men i høj grad også om vinteren.

I Køge blomstrer torvehandlen sommer og vinter med et stort antal boder- og handlende. Hvad er det, Køge kan, som Helsingør ikke har kunnet indtil videre? Helsingør Dagblad har søgt at finde svar på det spørgsmål i Køge, hos formand for Køge Kommunes udvalg for teknik og miljø, Mette Jorsø, Venstre.

– Vi har skabt et godt samarbejde med handelsstandsforeningens aktivitetschef og vi har i kommunen bakket op om stort set alt, hvad der er blevet bragt på bane af ønsker og ideer. Med det resultat, at vi har et stort antal arrangementer i løbet af året, med udgangspunkt på torvet. For eksempel mange typer løb, halvmaraton og flere forskellige cykelløb, udover den store torvehandel, fortæller formand for Køge Kommunes udvalg for teknik og miljø, Mette Jorsø, Venstre.

Faktisk holdes der så mange arrangementer omkring Torvet i Køge, så nogleborgere er begyndt at synes, at de mange arrangementer virker generende.

Kørsel er tilladt

– Nogle synes måske, at det er blevet for meget af det gode, men Torvet er bare så vigtigt for byens samarbejde, siger Mette Jorsø og kommer med endnu en pointe, som hun anser for meget vigtig:
– Vi havde spærret torvet af for al kørsel omkring det. Men det har vi ændret. Nu er der kun spærret i tidsmæssigts set nærmere afgrænsede perioder. Vi har simpelt hen fundet ud af, at det er uhyre vigtigt at have et flow af færdsel, der er med til at give det vigtige liv til butikker og til torvedagene, fortæller Mette Jorsø til HD.

Medbragt mad og drikke
I Helsingør er tre af Axeltorvs fire sider spærret af for kørsel i sommersæsonen. Den fjerde side, hvor Sudegade løber, er ensrettet. Om vinteren er også Torvegade åben for gennemkørsel i én retning. I Køge går der hver onsdag og lørdag parkeringsvagter rundt på torvet for at løse de konflikter, der måtte opstå.

Der er store runde bænke placeret rundt om nogle store træer, hvor folk kan slå sig ned. Der er plads til omkring 30 mennesker. Derudover ligger der en stor park ved siden af Torvet, hvor man kan slå sig ned med medbragt mad og drikkevarer.

Artiklen sidst ændret: 12. februar 2019 15:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018