Svinget, der spændte ben for Gestapo


Af Niels Berg

En læser spørger, hvad der ligger bag navnet Gestapo-svinget ved Esrumvej.

BERGS BUREAU: Gestapo-svinget – også kaldet hipo-svinget – ligger ved Skovbrynet over for det tidligere Helsingør Hospital ved Esrumvej.

Tom Sinding fra Helsingør har ofte hørt det omtalt, men det er ikke lykkedes ham at finde nogen, der kunne fortælle nærmere om hvad der skete i svinget og hvorfor, skriver han til Bergs Bureau.

Men de danske modstandsfolk under Anden Verdenskrig kendte vejen så godt, at svinget aldrig kom bag på dem når de benyttede sig af ruten, og de kunne køre gennem med høj fart.

Repræsentanterne for den tyske besættelsesmagt var til gengæld ikke bekendt med strækningens krumninger, og det var det modstandsbevægelsen i Helsingør udnyttede.

Når tyskerne eller eventuelle Hipo-folk var efter medlemmer af modstandsgrupperne, endte det ofte med, at de blev overrasket af svinget og kørte galt.

Smadret mandskabsvogn

Det skete i alt fald i mindst ét konkret tilfælde, som er bevaret i sindene for eftertiden. Det var en tysk mandskabsvogn, der med høj fart kørte galt i svinget.

Mandskabsvognen blev smadret, og de tyske soldater blev lettere kvæstet, men slap dog med livet i behold. Hændelsen var en stor kilde til skadefryd blandt lokalbefolkningen, som hurtigt døbte stedet Gestapo-svinget.

Stedet er i dag et geocaching-punkt, altså et punkt, som dyrkere af fritidsfornøjelsen med at lokalisere udvalgte steder i by- og landområderne, skal finde. Det er kategoriseret som et middelsvært sted at opstøve.

Artiklen sidst ændret: 12. februar 2019 15:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018