Af Kirsten Moth

De vil bygge Hvide Ørn på den tomme plads foran Kronborg

Nordkysten Dyrehospital – artikelbanner

HELSINGØR HAVN: Det vil gøre ondt i starten. Og det vil komme til at se dramatisk ud. Men meget hurtigt vil det tage form og folk vil sige, at “ja, selvfølgelig, det er det eneste rigtige”.

Det er to garvede og erfarne herrer, der i hele vinterferieugen bygger og restaurerer gamle både i det maritime værksted Hal 16 i Helsingør.

Workshop i vinterferien

Bernt Kure, bådbygger og skibsarkitekt og gennem mange år projektleder på turistattraktionen Fregatten Jylland i Ebeltoft og bådbygger Bjarne Jørgensen, der ligeledes har arbejdet på den historiske fregat, er på besøg i Helsingør i disse dage. Dels for at stå for vinterferieaktiviteten bådbyggerskole i Hal 16, hvor alle børn, store og små, er velkomne. Dels for at opleve, hvordan det maritime værksted har udviklet sig på et år og få ideer til, hvordan det udvikles yderligere.

Begge kender Hal 16-formand Nicolai Juel Vædele og begge er kendte i danske træskibskredse.

Byen skal bygge et skib

Bernt Kure, der blev ansat på fregatten Jylland i 1978, da den 25 år lange renovering og genopbygning af det enestående skib, begyndte, har også fået det, han med et smil kalder en ny kæphest i Helsingør.

Han mener nemlig, at byen skal bygge et skib. Og det skal være synligt for alle, og det kommer til noget så uventet, i hvert fald fra nogle vinkler, som at skygge for Kronborg.

– Når man står på pladsen foran Kulturværftet og kigger ud over havnen og ser den store tomme plads over mod Kronborg, er der intet, der indikerer, at der før i tiden har været et værft her, og at der er blevet bygget skibe. Det eneste rigtige vil være at bygge et skib på den store, tomme plads. Det skal være en tro kopi af Hvide Ørn fra 1770, der var vagtskib og lå ude i Øresund og passede på, at de passerende skibe betalte Øresundstold. Kommandanten på Kronborg havde en datter, der blev gft med kaptajnen på Hvide Ørn. Han hed Schønning og har ført udførlig, tilgængelig dagbog over blandt andet sin tid i Øresund. Det er en meget spændende historie, som hører til i Helsingør, fortæller skibsarkitekt Bernt Kure.

En skulptur i forandring

Hans forslag går ud på, at bygningen af Hvide Ørn skal foregå på den store plads mellem Kulturværftet og Kronborg, der i dag står tom.

– Kølen, stævnen og spander vil hurtigt komme op, når bygningen af skibet påbegyndes. Og så skal man tænke over det som en skulptur, der hele tiden forandrer sig. Det kommer op på bedding og vil se flot og dramatisk ud. Selv om man i denne fase dårligt nok er begyndt på at bygge skibet, så ligner det allerede på dette tidspunkt et skib. Al løsøre-arbejde vil kunne laves inde i Hal 16. Det vil skabe en masse liv og interesse og vække nysgerrigheden på havnen. Vi kan godt lide at kunne gå rundt om hjørner og opdage noget nyt, mener Bernt Kure.

Der skal ske noget nyt

Også inde i hallen ser de to mænd fra Fregatten Jylland store muligheder.

– Det er jo et stort, flot lokale, hvor man for eksempel kunne få et savværk ind. Det havde vi også på fregatten Jylland, og det blev en stor publikumsmagnet.

Bådbygger Bjarne Jørgensen, der som Bernt Kure, i dag er gået på pension og derfor er tilknyttet Fregatten Jylland i Ebeltoft som frivillig, støtter forslaget om at bygge Hvide Ørn i Helsingør.

– Jeg synes, det er synd, at mange havne i dag bliver fyldt op med dyre boliger, der blever hegnet ind og hvor der bliver opsat en masse skilte med “adgang forbudt”. Det er ikke med til at skabe liv og trivsel på vores havne.

– Vil man tiltrække publikum, skal der også ske noget nyt. Der skal tænkes i nye baner, så folk bliver ved med at komme, siger Bjarne Jørgensen.

Artiklen sidst ændret: 14. februar 2019 13:18

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni

Job i Nordsjælland

Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735
HF Byg HF Materiel 353825, 1753684 15-20.000 win  maj 19/20
Casper Andersson 325793 juli 19/20 20-25.000 1752476
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu