Af Sten Kjærsgaard

Den 15. marts fylder Naverne i Helsingør 100 år

Vil du være min nye… artikel 1761179

Naverne i Helsingør fylder 100 år i 2019 og det markeres ved en åben reception i selve Naverhulen i Sct. Annagade den 15. marts kl. 12.00.

JUBILÆUM: ”Klub for Berejste Håndværkere i Helsingør”- kaldet Naverne – blev stiftet for 100 år siden den 15. marts 1919.

Gennem disse 100 år er der sket stor forandring omkring det at tage på valsen og dygtiggøre sig i sit fag og at leve efter andre landes sæder og skikke.

– At rejse er at leve har vi hørt fra eventyrdigteren H.C. Andersen, men det vidste vi navere godt for vi er taget på valsen siden 1400-tallet. Det var stenhuggere, smede, tømrere med flere, der drog rundt i Europa for at hjælpe til ved blandt andet de store kirkebyggerier. Nu om dage gør teknologien, transportmidler og internettet verden mindre siges der – jeg vil nu hævde at netop derfor er verden blevet større. De unge med udlængsel og eventyrlyst kan nemt rejse ud til verdens fjerneste afkroge. Søges der uddannelse og jobs kan aftaler nu være på plads allerede inden der rejses ud, siger naverformand Michael Nagel.

– Medlemstilgangen og søgningen til Klub for Berejste Håndværkere i Helsingør har været konstant gennem de seneste 13 år. Medlemmerne er håndværkere, mestre, søfolk, officerer, piloter, handelsrejsende, konsulenter, kokke, tjenere med mange flere. Vi er en social forening som formentlig også vil søges af nutidens unge i et fremtidsscenarie.

– I klubben søger vi fysisk samvær, nærvær og hygge – og god mormor-mad fremstillet af vore egne kokke og andre madglade navere. Det tror jeg også der vil være søgning til i fremtiden. Verden forandrer sig, det eneste som formentlig ikke ændres er, at klubben er for mandlige medlemmer. Vi har dog arrangementer hvor såvel hustruer som kærester, kaldet svend-inder, kan deltage, forsikrer han.

Den gamle Naver-gård

Naver-Gården i Sct. Annagade i Helsingør er en ægte håndværkergård fra 1647. Oprindelig var der tre lejligheder i forhuset til mester og to svende med deres familier. I baghuset var indrettet en kleinsmedje.

– Naverne har boet i gården siden 1945 og istandsat og vedligeholdt den. Naver-Gården er i dag bolig for ét medlem og resten er faciliteter for medlemmerne. Der er mulighed for at se selve Naverhulen, en tidslomme med dens “rarieteter”, som medlemmerne gennem årene har hjembragt fra hele verden.

– For vore medlemmer har Hulen – i daglige tale – åbent hver eneste dag, så de kan komme og få sig en snak, spille kort eller hjælpe til med vedligeholdelse. Samtidig har de mulighed for at købe drikkevarer i ”Humplen”, siger naverformand Michael Nagel, som tidligere ville have haft titlen oldermand.

Stiftet for 100 år siden

Klubben blev stiftet i marts 1919, hvor 1. Verdenskrig var slut og mange håndværkere vendte hjem efter at have arbejdet i fremmede lande. Oftest sydpå. 16 af disse samledes på “Hotel Du Nord” i Helsingør. De blev enige om, at der skulle være et mødested for berejste håndværkere i Helsingør og stiftede da klubben.

– Klubbens formål var og er stadig, at samle herværende berejste håndværkere for ved hyggeligt samvær, at genopfriske minderne fra deres rejsetid i det fremmede. For at kunne blive optaget skal man kunne fremvise et svendebrev/fagbevis og kunne bevise, at man har arbejdet mindst ét år i udlandet. Enhver uberygtet håndværker kan optages, fortæller Michael Nagel.

– Da der i Danmark er ret få, der går på landevejen eller tager på valsen, blev det besluttet, at det at have arbejdet i udlandet mindst et år gav ret til optagelse i klubben. Dog skal optagelsesbegæringen indstilles af to medlemmer og godkendes af bestyrelsen samt ved en optagelses ceremoni. Klubben har i øjeblikket 145 medlemmer.

Her i de senere år har man restaureret Naver-Gården så den i dag fremstår meget smuk i gammel byggestil. I forhuset er der bestyrelseslokalet Tingstuen, et kontor og en moderne lejlighed. I den gamle kleinsmedie er så Hulen indrettet. Det er en af de flotteste naverhuler i Europa, siger Michael Nagel.

– Kom selv en tur ned og se. Det kan alle interesserede den 15. marts kl. 12.00. Andre kan se mere på www.naverhulen.dk

Artiklen sidst ændret: 15. februar 2019 10:30

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557, skift sep

Job i Nordsjælland

Tibberup Høkeren maj 19/20 10-15.000 win  1752369
Divino 372881 1756411 15-20.000 win juni 19/20
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 1751634
Kim Stege VVS 501235, 1753333, Winwin aftale 1 aug19/20
Cafe Hammermøllen 383039, 1728365, 15-20.000 win win juni 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu