En lille blodsuger får nyt hjem i Helsingør


Af Helsingør Dagblad

To lystfiskere fik en overraskende bifangst sammen en torsk søndag formiddag.

HELSINGØR: For første gang i flere år kan Øresundsakvariet nu præsentere en lampret for sit publikum. Det sker efter at to lystfiskere fik en lille ekstra fangst under torskefiskeriet.

Martin Lund var sammen med vennen Jan Godsk ude med det gode skib “Jaws”. Da han på et tidspunkt trak en torsk ombord, havde den et dyr siddende på siden.

Det viste sig at være en lille havlampret, der havde suget sig fast.

Lampretten er en ålelignende fisk, der er et ubehageligt bekendtskab for andre fisk.

Den tilhører gruppen af kæbeløse fisk, der kaldes rundmunde. Navnet skyldes at fiskene har en rund mund fyldt med skarpe horntænder.

Fisken lever af at suge kropsvæsker og blod fra fisk. Det sker ved at den simpelt hen suger sig fast, rasper hul og begynder at spise.

Det kan koste værtsfisken livet, fordi lampretten suger alt liv ud af sin vært.

De to sportsfiskere var godt klar over, at det var en lampret de havde fanget. Lampretten faldt hurtigt af torsken da den kom op, men efterlod sig et markant rødt “sugemærke”.

Jan Godsk har selv som barn fanget flodlampretter i Uggerby Å i Nordjylland, så han vidste straks, at her var en fangst, der ville interessere Øresundsakvariet.

– Både Martin og jeg er jo ivrige sportsfiskere, og vi går meget op i fiskeriet og nyder det. Det gjorde da dagens fisketur lidt sjovere med sådan en “sjov fangst”, der jo nærmest ligner noget fra en gyserfilm, fortæller Jan Godsk.

De to lystfiskere afleverede derfor lampretten på akvariet. Til stor glæde for akvariechef Jens Peder Jeppesen.

– Mens lampretten ikke er decideret sjælden, så er det ikke helt almindeligt at få sådan en indleveret på akvariet. Faktisk er det flere år siden, vi sidst har kunnet vise en lampret frem, så det er en god og interessant nyhed, vi nu kan præsentere i akvariet, siger han.

Lampretten blev fanget i den nordlige del af Øresund. Der er tale om et ungt eksemplar på knap 20 cm. En fuldvoksen lampret kan blive op til 1 meter lang.

Den får nu et nyt hjem i Øresundsakvariets Høfde-akvarium en af de kommende dage, så akvariets gæster kan se denne specielle fisk.

Lampretten bruger også sin suge-mund til at fjerne sten fra gydestedet og lave en lille rede til æggene. En lampret kan lægge op til 300.000 æg. Efter endt gydning dækker de reden til med sten igen – og ca. tre uger senere klækkes de første lampret-larver.

Øresundsakvariet hører i øvrigt gerne fra andre, der gør sjove eller interessante fangster. Man kan i så fald kontakte Øresundsakvariet på 28751970 eller 28751958.

clk

Artiklen sidst ændret: 19. februar 2019 12:48

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018