Clement tæller ned til valgkampen i morgen i Helsingør


Af Mads Birch

Clement Kjersgaard styrer debatten på Kulturværftet, når der er Søndagshøjskole i morgen. (Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix)

Søndag inviterer Clement Kjersgaard til søndagshøjskole under temaet ‘Nedtælling til valgkamp – Er demokratiet i krise?’.

HELSINGØR: – Demokratiet er i krise. Hvis man tror, at det er en forbipasserende fase, og at vi snart får de gode gamle dage tilbage, så er det med garanti forkert, siger Clement Kjersgaard, der er tv-vært, skribent og foredragsholder.

Søndag den 24. februar inviterer han til søndagshøjskole på Kulturværftet, hvor publikum vil få rig mulighed for at høre om og diskutere politik.

Arrangementet er delt i to, hvor første del er et foredrag om demokratiets globale udfordringer, efterfulgt af en pause og et foredrag om den politiske situation i Danmark. Det kommer til at forløbe over hele tre timer med masser af tid til debat og spørgsmål fra publikum.

Et sted for fordybelse

– De spørgsmål, publikum kommer med, er meget dominerende for, hvad vi skal diskutere og snakke om. Det er dem, som sætter dagsordenen, forklarer Clement Kjersgaard.

På Kulturværftet glæder de sig til at åbne dørene for arrangementet, der giver mulighed for, at borgerne kan mødes og snakke om politik i et offentligt rum.

– Det hedder søndagshøjskole, men der er streg under højskole, fordi vi gerne vil give anledning til fordybelse. Det er ikke et kursus eller et foredrag, men i højere grad et sted, hvor man kan blive klogere på noget og høre forskellige synspunkter, fortæller Barbara Scherfig, som er programredaktør og ophavskvinde til formatet.

For et år siden afholdte man også søndagshøjskole, og her blev hun overrasket over at se, hvem det var, som gerne ville diskutere politik.

– Der var langt flere mænd, end jeg havde forventet, og mange kom efterfølgende hen til mig og sagde, at de var glade for, at der var afsat fire timer, fordi man så kom i dybden med emnerne, forklarer hun.

Eliterne er truet

Den mangeårige tv-vært Clement Kjersgaard har dækket dansk og udenlandsk politik i en årrække og forklarer, at den vestlige verden lige nu ser massive ændringer i det politiske landskab, hvilket kommer til at være udgangspunktet for søndagshøjskolen.

– De etablerede eliter er truet. Verden over taber de magten. I USA og England ser vi en form for nedsmeltning i det politiske system – og også medierne og en række andre autoriteter vælges fra, forklarer Clement Kjersgaard.

Han fortæller, at vi i vesten ser en polarisering og en splittelse, der ikke har noget fortilfælde i de sidste 70 år.

– For få år siden havde demokratiet – tilsyneladende – vundet stort. I dag driver land efter land væk fra demokratiske spilleregler, samtidig med at lande som Kina og Rusland åbenlyst udfordrer idéen om, at der kun findes én mulig samfundsindretning.

For ham er det er en overfladisk læsning af det politiske landskab i Danmark, hvis man mener, at det ikke har ændret sig over de sidste få år.

– Både politikere og medier står rådvilde overfor de kolossale udfordringer og omvæltninger, der sker i politik lige nu. Politikerne løber derhen, hvor vælgerne er, men vælgerne vil ikke have politikerne. De kan ikke genkende sig selv i det etablerede system, siger Clement Kjersgaard.

Et formidabelt hus

Det er andet år, at Clement Kjersgaard holder søndagshøjskole på Kulturværftet, og han glæder sig til at møde helsingoranerne.

– Kulturværftet er et enestående sted, som RÆSON og jeg har et fantastisk samarbejde med. Hver gang jeg er der, er det en kæmpe oplevelse. Det er et formidabelt hus til både kunst, debat og musik. Og så er beliggenheden, med Kronborg udenfor døren, jo bare unik, siger Clement Kjersgaard.

Han forventer et publikum, der er klar til at stille spørgsmål og debattere politik.

– Når jeg rejser rundt i Danmark, oplever jeg, at alle mennesker er utrolig interesserede i at snakke om demokratiet og de andre store temaer. På avisredaktionerne og i de politiske partier er der måske en oplevelse af, at almindelige mennesker ikke interesserer sig for politik og slet ikke stor international politik. Det er helt forkert – og udtryk for en fatal undervurdering af borgerne, siger Clement Kjersgaard.

Søndagshøjskolen starter klokken 15.00 søndag den 24. februar. Det koster 100 kroner at deltage.

Artiklen sidst ændret: 23. februar 2019 05:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018