Af Asger Lind Krebs

Hjemløse kvinder har intet sted at gå hen

Casper Andersson 325793 juli 19/20 20-25.000 1752476

Der mangler steder i Helsingør, hvor hjemløse kvinder kan gå hen. Samtidig er hjemløse kvinder mere udsatte end mændene. Det fortæller Susanne Schiffer, der selv er hjemløs. Hun bakkes op af Anette Lauritsen, leder af herberget Stubben.

HJEMLØSHED: Susanne Schiffer har ikke sovet i tre døgn.

Mange har nok set hende på gaden komme skubbende rundt med en indkøbsvogn, hvor hun har alle sine ejendele. Susanne fortæller, at hun i de seneste regnfulde nætter har ligget under halvtaget til Lidl’s indkøbsvogne. Det giver hendes hund, Milo, mulighed for lidt ro, men selv er hun helt færdig.

– Jeg er syg, svag og deprimeret, og jeg ved ikke, hvor jeg skal gå hen.

Det er onsdag eftermiddag, og efter opfordringer fra bekendte, har hun nu skubbet sin indkøbsvogn hen til Helsingør Dagblad for at fortælle omverdenen om, at der mangler tilbud til hjemløse kvinder i Helsingør.

– Jeg sover på toiletter, under åben himmel og i baggårde. Jeg er blevet presset til København for at overleve. Jeg kender fire-fem andre kvinder fra Helsingør, der også er presset til København. Men der er livsfarligt for hjemløse kvinder i København, fortæller Susanne Schiffer.

Ude i regnen

Hun er derfor vendt tilbage til sin hjemby Helsingør på trods af, at hun ikke kan finde hjælp her, der passer hende.

– Nu har jeg gået rundt i regnen i tre dage. Det er hårdt, især når man er syg.

Susanne Schiffer fortæller, at hun som hjemløs kvinde er mere udsat end hjemløse mænd – for chikane, vold og tyverier. Derfor er det også svært for kvinder at overnatte i herberger, der ikke har en særskilt afdeling for kvinder.

– I Herberget i Hillerødgade i København har jeg prøvet at sidde bag en låst dør på toilettet og ringe efter politiet, mens nogle prøvede at komme ind til mig, fortæller hun blandt andet.

Kvinder er udsatte

Anette Lauritsen, leder af herberget og værestedet Stubben, bekræfter, at hjemløse kvinder er ekstra udsatte, og at det er svært at finde hjælp i Helsingør.

– Vi kan godt tage kvinder her på Stubben, men det er ikke optimalt hverken for mændene eller kvinderne. Vi har haft kvinder her før, og vi har en lille lejlighed, hvor vi havde tænkt, at der skulle være et lille kvindekollektiv. Men fordi der ikke er nær så mange kvinder, der er hjemløse, og vi ikke har råd til at lade værelserne stå tomme, er værelserne i øjeblikket udlejet til mænd.

Ifølge Anette Lauritsen bør der komme mere fokus på hjemløse kvinder. I takt med, at der generelt bliver flere hjemløse, oplever hun også flere kvinder, der ikke har et sted at bo.

– Jeg tænker, at man fremover skal satse mere på tilbud til kvinder.

Ydmygende og fortvivlende

Med mange års erfaring i bagagen ved Anette Lauritsen, at det kræver noget ekstra og anderledes at hjælpe hjemløse kvinder.

– Nogle gange er kvinderne en større mundfuld end mændene. Det kan være, fordi kvinder er længere tid om at erkende, at de er kommet så langt ud, at de har brug for at være et sted som et herberg. Der kan desuden være situationer, hvor kvinder kan være så psykisk dårlige, at de kræver en anden form for hjælp.

Samtidig er det ikke let for en kvinde at rykke ind på et herbeg, hvor der ellers kun bor mænd. Især et sted som Stubben, hvor der ikke er personale døgnet rundt.

– Kvinder er mere udsatte, end godt er, når de er i et herbergstilbud, som det vi har. Derfor laver man deciderede kvindeherberg, forklarer Anette Lauritsen

Ude på gaden er kvinderne også mere udsatte.

– Det er ydmygende og fortvivlende at være kvinde i den her hjemløseverden. Man kan se mange kvinder, der affinder sig med at blive sexuelt udnyttet bare for at få et sted at sove for natten. Mange kvinder forsøger at sælge sig selv, fordi det giver dem en lille mulighed for at komme ind og få ly for natten.

København og Hvidovre

I Helsingør er der det kommunale tilbud Valhalla, der har kvinder boende. Men ellers skal man til Hvidovre, hvor der er et kvindeherberg eller til København, forklarer Anette Lauritsen.

– Heroppe er der ikke mange tilbud for kvinder. Susannes situation er så ekstra vanskelig, fordi hun har en hund, og langt de fleste steder accepterer ikke hunde.

Susanne Schiffer har i nogle perioder sovet i Stubbens shelter.

– De er flinke nok, dem der bor der, og har taget godt imod mig. Men som kvinde er det ikke ret fedt at skulle sidde i en busk, hver gang man skal tisse, siger Susanne Schiffer.

Artiklen sidst ændret: 10. marts 2019 08:20

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, udskift 3/5, 2/7, 1/8

Job i Nordsjælland

Strejf, 220955, 1753384, logo banner
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win  1753053
Helsingør Handel 1741472 27/7-30/8
Cafe Hammermøllen 383039, 1728365, 15-20.000 win win juni 19/20
Jobo Bilcenter, 374274, 1754440, 20-25.000 win maj 19/20, klargøring

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu