Snart går der ild i skinnerne


Af Helsingør Dagblad

Det ser flot ud, når High Speed Grinderen suser hen over skinnerne med op mod 80 kilometer i timen og gnisterne stående omkring.

Det ser ud som om, der går ild i skinnerne, når højhastighedssliberen i den kommende tid er på rundtur i hovedstadsområdet og blandt andet skal slibe skinnerne på Kystbanen.

KYSTBANEN: Både dele af det københavnske S-togsnet og Kystbanen får besøg af højhastighedssliberen, og der er både fart og fyrværkeri, når skinnerne bliver slebet af.

Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.

Højhastighedssliberen, eller High Speed Grinderen som den også hedder, finsliber skinnerne. De 384 slibesten fjerner bittesmå rifler og bølger og forebygger, at nye opstår.

Modsat de øvrige specialtog, der sliber, fræser og høvler skinnerne, så har High Speed Grinderen en arbejdshastighed på mellem 50 og 80 kilometer i timen. Det betyder, at den kan klare lange stræk på en nat og køre samtidig med, at der er anden trafik på banen.

– Det støver, og der står gnister fra banen, når højhastighedssliberen arbejder. Det ser derfor både voldsomt og smukt ud, når den arbejder, siger Pernille Skovrup, vedligeholdelsesleder i Banedanmark.

Vigtig del af vedligeholdelsesindsatsen

Hver dag kører der over 3.000 tog på det danske jernbanenet, og det slider på skinnerne. Skinneslibningen er derfor et vigtigt led i Banedanmarks vedligeholdelsesstrategi, og Banedanmark lejer en række forskellige slibetog til at vedligeholde skinnerne.

– Det meste af jernbanenettet bliver hvert forår gennemkørt med målevogn for at finde overfladerevner og indre revner i skinner. Målingerne er så med til at danne baggrund for de forskellige slibetogs køreplan, siger Pernille Skovrup.

Køreplan

Højhastighedssliberen kører efter nedenstående plan:

20.-21. marts: Valby-Frederikssund (S-banen)

21.-22. marts: Valby-Frederikssund (S-banen)

22.-23. marts: København-Helsingør

23.-24. marts: København-Helsingør

24.-25. marts: Valby-Frederikssund, København H-Køge (S-banen)

25.-26. marts: København H-Køge (S-banen)

26.-27. marts: København H-Køge (S-banen)

I dagtimerne holder højhastighedssliberen parkeret på Københavns godsbane.

Artiklen sidst ændret: 14. marts 2019 16:54

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018