Af Helsingør Dagblad

Klumme: Må jeg have lov til at vælge forkert?

Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517, ferie 31+32

Af Josephine Falck Barfod, elev på Krogerup Højskole

For mange unge er stressede. Vi lever i et samfund, hvor karakterer og den rigtige studieplads er afgørende for dit selvbillede. Med fremdriftsreformer og karakterkrav på 6 kan man let få følelsen af, at du ikke er meget værd som menneske, hvis dit snit ikke er optimalt.

UDDANNELSE: Jeg er opvokset i Helsingør og blev færdig på Espergærde Gymnasium i 2014. Herefter fandt jeg ret hurtigt ud af, at jeg skulle læse til socialrådgiver. Med mit snit – plus startbonus – kunne jeg sagtens komme ind. Fagene tiltalte mig, men jeg vidste godt, at jeg ikke ville være socialrådgiver. Sandsynligheden for at ende som sagsbehandler på kommunen, var for stor, og jeg har aldrig haft et stort behov for at hjælpe folk. Jeg ville bare læse uddannelsen og så tage en kandidat i et andet fag senere.

Efter to sabbatår begyndte jeg på uddannelsen. Fagene var skam fede, men jeg ville stadig ikke være socialrådgiver. Efter halvandet år på uddannelsen, hvor jeg fik kastet 10 og 12’taller i hovedet og mødte skønne mennesker, jeg kunne sladre med i kantinen, fandt jeg ud af, at jeg ikke skulle være der længere. For at være ærlig følte jeg, at mit talent blev spildt der.

Så jeg stoppede og begyndte på højskole i en alder af 23. De første måneder efter min beslutning levede jeg på en intrigant sky af overlegenhed. Jeg tvivlede ikke på min beslutning, for jeg var sikker på, at jeg nok skulle finde en løsning.

Modig eller fejlet

I dag (fredag d. 15. marts) har jeg søgt ind på andre uddannelser, og jeg får et sug i maven, hver gang jeg tænker på det. De venner, som jeg færdiggjorde min STX med, skal snart i gang med deres kandidat. Min lillesøster på 20 søger ind på uddannelser samtidig med mig. Jeg fortæller mig selv, at jeg er modig for at være droppet ud.

Alligevel føles det som om, at jeg har fejlet.

Mit snit kan ikke ganges med 1,08 længere, og hvis jeg ikke kommer ind på en uddannelse i år, bliver jeg 25, før jeg starter. Selvom jeg prøver ikke at lade mig påvirke af fremdriftsreform og konkurrencekultur, så ryster jeg hver gang, jeg går ind på www.ku.dk.

Det minder mig om, at jeg er sat tre år tilbage.

Så burde jeg være blevet på den uddannelse, som jeg egentlig ikke synes var noget for mig?

Stresset i denne tid

Det kan udledes fra Danmarks Statistik, at procentdelen af folk, der får stress, er stadig voksende. For kvinder mellem 16 og 24 er det hele 36,3 %, der oplever stress. Det er de unge kvinder, som er hårdest ramt ifølge statistikken. Jeg føler mig stresset i denne tid, fordi jeg ved, at kun det perfekte er godt nok. Ansøgningen skal se ud på en bestemt måde, og man skal helst have været frivillig de rigtige steder, og du skal have styr på arbejdsgivererklæringerne for Guds skyld.

Fra næste år fjerner de heldigvis startbonussen, så folk som mig ikke skal lide under at have truffet et forkert valg. Det gør mig en smule mere tryg. Men Københavns Universitet har fra i år fremlagt et krav, om at man skal have minimum et snit fra sin gymnasiale eksamen på 6, før man kan komme ind på deres universitet. Gennemsnitskarakteren på eksamensbeviset for STX-elever var i 2018 på 7,4, for HF var den på 6,1. Dvs. at det kun er halvdelen af HF-eleverne, der kan læse på Københavns Universitet. Desuden lukker de stadig generelt kun 10% ind via. kvote 2. Der er heldigvis andre mere medgørlige universiteter i Danmark, men hvis du vil læse i København, så skal du have styr på karaktererne.

Middelmådig er ikke godt nok

Det er som om, at det ikke er godt nok at være middelmådig. Du skal, på den ene eller den anden måde, være ekstraordinær, før du er god nok. Hvis du ikke har et flot snit, så skal du helst have et andet specielt talent, som kan få dig frem.

Jeg ønsker heller ikke at være middelmådig, men jeg må nok indrømme, at mine karakterer er det. Et snit på 7,4 er bestemt ikke det ringeste, men det er virkelig heller ikke noget at råbe hurra for.

Jeg har heldigvis erfaring fra mit tidligere studie og mit højskoleophold, som ser godt ud på en kvote 2-ansøgning. Men når jeg går ind på uddannelsernes hjemmesider, føler jeg mig reduceret til mit gamle gennemsnit fra gymnasiet. Fra du er 16, til du er 18, går de fleste i gymnasiet, og det, du præsterer i løbet af de år, har en kæmpe betydning for resten af dit liv. Frontallappen er stadig ikke færdigudviklet på det tidspunkt, så konsekvens og det at kunne tænke langsigtet er ikke en evne, mange har i den alder. Jeg kunne ikke forstå, hvordan integralregning kunne være vigtigere end at finde ud af, hvor den næste øl skulle drikkes. Det er fem år siden, at jeg fik min hue, men mine manglende kompetencer fra dengang er stadig definerende for min fremtid i dag.

Der er selvfølgelig andre, som er samme sted som mig. Faktisk dropper hver fjerde studerende ud af deres uddannelse, viser en undersøgelse fra 2017 af Uddannelse – og Forskningsministeriet. Men jeg har alligevel følelsen af at være den eneste, som ikke tager den lige vej, mens alle i min omgangskreds rykker længere og længere frem.

en 26. juli 2019 får vi svar på, om vi er kommet ind på en uddannelse.

Jeg frygter den dag, som var det apokalypsen.

Artiklen sidst ændret: 15. marts 2019 22:34

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Apotek 688802 1757803 2/9-24/11, Mave/tarm 15-20.000 win win

Job i Nordsjælland

Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Apotek 688802 1757803 2/9-24/11, Mave/tarm 15-20.000 win win
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20
Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, udskift 3/5, 2/7, 1/8

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu