The crowd cheers as Winston Churchill makes his famous "V" for victory sign after addressing a rally in Strasbourg, France, August 12, 1949. (AP Photo). Keywords: Churchill

Af Jacob Henriques

Klumme: Politisk lefleri, pop og pjank

Nsnet.dk – læs online

Carsten Bo Jensen, 60 år, er musiker, forfatter og foredragsholder. Tidligere folketingsmedlem, amtsrådsmedlem og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet.

Det egentlige problem i dansk politik er ikke dansk!

Vi lever i en international surfertid, hvor alle informationer omsættes i så rasende et tempo, at ingen – og slet ikke dé fritidspolitikere, der i stigende grad ser en plads i tinget som en karriere og en økonomisk levevej – afsætter ressourcer til, at gå i dybden og bruge tid på dét, politik retteligt burde handle om:

Effektiv og ansvarlig handling. Nye idéer. Prioriterede løsninger til gavn for de mange.

Resultat er, at kandidater fra næsten alle partier, indrykker stadigt flere simplificerede og leflende overflade-annoncer i lokalsprøjter og på de sociale medier, hvoraf det fremgår at ”de har gåpåmod”, er ”din stemme på Christiansborg”, ”har et hjerte der banker for Helsingør” og tilsvarende sludder, som INTET fortæller om, hvad den enkelte politikerspirer mener eller kan.

Jeg aner fx ikke, hvilke holdninger folketingskandidaterne for de store gamle partier i Helsingør har?

Så skulle man tro, at det var ”synd” for de håbefulde aspiranter – der åbenbart ikke kan trænge igennem med deres mange fremragende og sofistikerede politiske budskaber – men dette er ingenlunde tilfældet.

Det er nemlig helt bevidst, at du bliver fyldt med ufarlig pop og pjank om, at kandidaten for parti X ”Er god mod dyr og varmt klædt på” fremfor fakta om dén politik, han eller hun agter at føre, hvis og såfremt vedkommende skulle blive valgt.

Men hvorfor er dét – der burde være pragmatisk politisk håndværk – blevet sådan?

Der har altid været populisme i politik, men den er blevet markant mere udtalt i de senere år.

På samme måde, som det lykkedes den rablende Donald Trump, at få folk til at råbe ”byg den mur! ” og ”bur Hende inde! ” (om Hillary Clinton) uden at konkretisere, hvad han selv ville gøre efter et valg – er det efterhånden også blevet kutyme i Danmark, at undlade næsten al omtale af, hvad man SELV vil, som eventuelt nyt medlem af det nationale parlament.

Dette skyldes primært, at alle interne parti-analyser viser, at det er vælgermæssigt farligere, at have en holdning, end IKKE at have én! Og hvor de politiske partier og deres kandidater tidligere sigtede efter særlige vælgesegmenter – arbejder, bonde, borger, osv. – sigter ALLE nu efter ALT hvad der bevæger sig!

Den hedengangne avis, Det Fri Aktuelt, lavede én rigtig ting, nemlig sit slogan. Det lød således: ”Man kan ikke være venner med alle”. Men det er NETOP hvad tidens politiske kandidater forsøger at være!

Angsten for at begå fejl, skræmmer mere, end lysten og modet til, at gøre det rigtige.

Og angsten for, at lægge sig ud med nogen, hæmmer kandidaterne i en sådan grad, at enhver form for politisk prioritering reelt er forsvundet.

Alle vil gøre alt for børnene. Alle vil gøre alt for de unge. Alle vil gøre alt for de midaldrende. Alle vil gøre alt for de ældre… For de offentligt og privat ansatte, de nedslidte, de handicappede, de syge, for miljøet, osv.

Ingen skal have klinket noget! De er alle ”din lokale kandidat”, og de har alle ”et hjerte, der banker for Helsingør”. Dén slags er farligt for troværdigheden – og farligt for folkestyret!

Winston Churchill sagde engang: ”En politiker tænker på næste valg. En statsmand tænker på næste generation”. Hvis det udsagn er rigtigt, har vi for mange politikere og for få statsmænd i Danmark!

Artiklen sidst ændret: 18. marts 2019 11:42

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Kan man sammenligne det arbejde, frivillige laver på Sundtoldsmarkedet med den indsats frivillige yder til for eksempel Hornbæk Havnefest?

Cafe Hammermøllen 383039, 1728365, 15-20.000 win win juni 19/20

Job i Nordsjælland

Malerfirmaet Nordkysten april 19/20 15-20.000 win win 1752452
Cafe Hammermøllen 383039, 1728365, 15-20.000 win win juni 19/20
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360
Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5
Jobo Bilcenter, 374274, 1754440, 20-25.000 win maj 19/20, klargøring

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu