Projektet "Håndværk på Havnen" skal gøre unge interesseret i at vælge en håndværksuddannelse. (Foto: Maria Dønvan)

Af Claus Kjærsgaard

Håndværk for landkrabber: Millioner til bådebyggere og museum

Nordeafonden giver 3,5 millioner kroner til “Håndværk på Havnen”, der skal få flere skoleelever til at vælge håndværk.

HELSINGØR: Skoleelever i Helsingør og omegn får lov til at prøve at bygge en båd fra idéen opstår til den færdige båd er bygget.

Det er tanken i projektet “Håndværk på Havnen”, der snart vil udspille sig i og omkring M/S Museet for Søfart og havnen i Helsingør. Fonden giver over en treårig periode 3,5 millioner kroner.

Projektet vil forsøge at få flere unge til at interessere sig for det gode håndværk og på sigt vælge en erhvervsuddannelse. Det henvender sig til lærere og elever i folkeskolens nye fag ’Håndværk og design’ og skal netop give unge praktisk erfaring med det gode håndværk i et autentisk miljø.

I et tæt parløb vil Bådebyggeruddannelsen ved Erhvervsskolen Nordsjælland og M/S Museet for Søfart tilbyde elever fra lokale skoler undervisning i en autentisk bådebyggerproces fra idé til færdig båd.

Eleverne styrer selv byggeprocessen og skal selv stå med værktøj og materialer i hånden – i tæt samarbejde med undervisere fra Erhvervsskolen Nordsjælland og M/S Undervisning.

I første omgang forankres projektet på havnen i Helsingør. På længere sigt er det meningen, at projektet skal videre til andre søfartsbyer i Danmark.

– Vi ønsker at gøre de unge opmærksomme på en uddannelse i lokalområdet – Bådebyggeruddannelsen ved Erhvervsskolen Nordsjælland, der åbner mange muligheder for beskæftigelse og som samtidig er forankret i områdets historie og identitet, siger Jacob Krøyer Olsen, uddannelsesleder ved Erhvervsskolen Nordsjælland.

Projektet vil også involvere fortællinger fra de ældre rollemodeller, der er uddannet på havnen i Helsingør – fra Troels Kløvedal til skibsværftets faglærte håndværkere.

– Det bliver fantastisk, at tørdokken nu igen kommer til give genlyd af bådebyggeri og håndværk, og vi glæder os enormt til at være med til at udvikle undervisningsforløb, der inddrager nogle af de værftsarbejdere, som gennem årene har haft deres gang i tørdokken og på havnen, siger Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart.

Artiklen sidst ændret: 21. marts 2019 15:58

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu