Chefredaktør Dorthe Carlsen

Af Jacob Henriques

Leder: Skal vi flyve ud og gå hjem?

Helsingør Handel 1741472 27/7-30/8

Ind imellem beder politikere selv om at blive udstillet som leflende størrelser, der løber om kap om vælgernes gunst. Vi ser Christiansborg-politikere, der himler op om enkeltsager, hvad enten det er køreplaner i DSB, pilotforsøg med medicinsk marihuana, eller hvilke programmer DR skal og ikke skal have på programfladen. Der er – åbenbart – stemmer i at tage enkeltsager op. Kan politikerne profilere sig, er alt – åbenbart – godt.

I januar måned besluttede vores politikere, at politikere og embedsmænd så vidt muligt ikke længere skulle flyve. Temaet var klimaforandringerne og miljøet. Helsingør Kommune var ikke alene om at lave restriktioner omkring transport til og fra møder. Det bredte sig som en steppebrand i mange af landets kommuner. Det var vigtigt at slå fast, at ”i vores kommune er vi klima-opmærksomme”.

I Helsingør Kommune blev der besluttet følgende: Vores Helsingør-politikere skal som udgangspunkt rejse med tog og bus medmindre, at den længere transporttid vil betyde, at det kræver en overnatning i mødebyen at nå frem i tide. Kommunens folk kan tidligst sendes af sted klokken 05 om morgenen på mødedage. Den enkelte politiker kan dog af tidsmæssige årsager vælge at flyve. Dertil kommer, at kommunen afsætter en sum penge til fast klimakompensation for flyrejser – ved at betale for plantning af træer eller lignende.

Virkelig fornuftigt ikke at være for firkantet i formuleringen. Det ville gå rent galt. Men det er jo elastik i metermål!

Beslutninger om transportform må nødvendigvis vurderes fra gang til gang. Hele spørgsmålet om at klimakompensere flyrejser ved at plante ekstra træer er igen et symbol på vel­vilje. Vi kan vel plante alle de træer, vi har lyst til – uanset, hvor mange flyrejser der bliver foretaget af kommunens politikere og embedsfolk.

At være opmærksom på klimaet er selvfølgelig positivt. Det går slet ikke at give udtryk for det modsatte: Vi ønsker ikke at være opmærksomme på klimaet. Men hvis man for alvor vil gå forrest i klimadebatten og virkelig vil gøre noget ved det, skal der helt andre tiltag til. For så handler det om alt, hvad kommunen foretager sig. Så skal vi se klimavenligt byggeri. Klimavenlige biler. Særligt fokus på miljø, natur og klima i skolerne. Ønske om biodiversitet i parker og grøftekanter. Mere fart på affaldssortering. Fokus på kollektiv, klimavenlig transport, bedre forhold for cyklister og meget, meget andet. Og det vil være en reel og ægte politisk debat værd.

DC

Artiklen sidst ændret: 21. marts 2019 11:06

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735

Job i Nordsjælland

Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20
Kim Stege VVS 501235, 1753333, Winwin aftale 1 aug19/20
Malerfirmaet Nordkysten april 19/20 15-20.000 win win 1752452
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
Kim Stege VVS 501235, 1753333, Winwin aftale 1 aug19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu