Klumme: Et dyr ændrer ikke sine vaner, bare fordi vi ændrer tiden


Af Jacob Henriques

Dette herlige »sofastykke« har vi modtaget fra Susanne Simonsen og Michal Pedersen, der bor på ejendommen Svalebakken på Harreshøjvej 10 lige uden for Tikøb. De smukke dyr smagte på kartoflerne, skriver de.

Claus Nissen er indfødt helsingoraner årgang 1964. Han er gift og har tre voksne børn. Han driver vinhandel i Prøvestenscenteret, og bruger sin fritid på vinskoler i Helsingør Vinmuseumsforening: Og så er Claus Nissen også formand for Centerforeningen i Prøvestens Centret og Detalhandelsforeningen i Helsingør Kommune.

(Foto: Torben Sørensen)

Natten til i søndags var det så tid til igen at stille havemøblerne sammen med alle de analogiske ure frem, sommertiden er over os, og min egen fødselsdag blev med ét en time kortere, men hvor længe, det er jo det spørgsmål der popper op, jo sommetider varer sommeren jo så længe, at temperaturen holder sig over de 20 grader, andre gange stopper den først sidste weekend i oktober.

Jeg hader, når vi skal rykke havemøblerne frem og tilbage, af den simple grund, at med en dags varsel er det lige pludselig lysere en time længere, og når man så har vænnet sig til lyset, ja så skal vi skrue tiden tilbage til vintertid (normaltid).

Men som det ser ud, slutter den rykken frem og tilbage af urene i 2021, altså hvis man kan blive enige.

Jeg mener, det vil være en god idé at bibeholde vintertiden, når den rulles tilbage om et par år, da mange mennesker så ikke får ødelagt deres søvnrytme, og at alle naturens dyr måske så kan færdes lidt mere sikkert, når de skal krydse en vej. De ændrer ikke deres vaner, bare fordi mennesket leger med tiden.

Men det undrer mig, at man allerede nu er ude fra mange fodboldklubber. De mener, at turneringens kampe i efterårssæsonen ikke kan afvikles på grund af mørket. Ah, lad nu være. De fleste fodboldanlæg har i dag lysanlæg, hvor der kan spilles i næsten dagslys, ellers kan man øve sig på at finde sine medspillere i blinde. Der var faktisk engang, inden vi indførte sommertiden lige efter oliekrisen, men den er jo for længst ovre.

Jeg tror også på, at overgangen til sommertid har indflydelse på mere end vores søvnrytme. For lidt søvn kan resultere i, at man kommer til at føle sig mere stresset end godt er. Det er lidt svært at skynde sig langsomt, når man mangler en time.

Hvor vil jeg egentlig hen med denne klumme om sommertiden? Jo, jeg tror, det er vigtigt at stoppe op en gang imellem og føle efter, om det er uret der skal styre os mennesker, eller om vi ikke bare skal tage det, som det kommer. Solen står op i øst hver dag.

Hvor langt er vi så fra at afskaffe sommertiden? Sidste tirsdag stemte et stort flertal i Europa-Parlamentet for at afskaffe de faste skiftetider mellem sommertid og vintertid, eller normaltid som det faktisk hedder.

Det gjorde de efter et borgerinitiativ og kommissionsformandens fremsættelse af forslaget.

De sætter altså sommer- og normaltid frit. Medlemslandene kan selv herske over ordningen.

I sig selv er det jo prisværdigt, at EU reagerer og skrotter en unødvendig lov og sender suverænitet tilbage til medlemslandene. Men netop i dette tilfælde kunne det bedre betale sig for både EU og os, at Juncker og co. beholdt denne suverænitet.

Når Danmark og de andre medlemslande har besluttet sig for, om det er sommertidstoget eller normaltidstoget, som vi vil stige på, så skal vi alligevel forbi et kontrolstop i Kommissionen, som skal være helt sikre på, at det ikke koster noget for det indre marked at køre en time forskudt af hinanden.

Så mon ikke vi bare skal afskaffe sommertiden og leve ganske normalt i vintertiden hele året. Det skal jo nok blive sommer alligevel.

Prøv næste weekend at tage dit ur af og lad lyset styre din weekend. Du vil blive overrasket over, hvor let det går.

Artiklen sidst ændret: 4. april 2019 14:56

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018