Casper Skovgaard er dagens klummeskribent.

Af Jacob Henriques

Klumme: Spil nu noget, vi kender …

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Casper Skovgaard er musiker, sangskriver og producer. Til daglig ansat på Kulturhuset Bølgen. Derudover er han formand i Musikhuset Elværket og en af udviklerne bag den nye Festival Nordsjæl. 

Jeg erkender gerne, at jeg elsker at se fjernsyn.

Det sker, at jeg napper ”De unge mødre”, ”Luksusfælden” eller noget i den dur, hvor jeg virkelig sidder og føler mig ovenpå og svælger i andres dårlige beslutninger.

Jeg er også fan af ”Nak & Æd”. Her kan jeg sidde inde i varmen med chips og dip, imens Jørgen og Nikolaj føjter rundt i regnvejr for at fange en and, der derefter primitivt skal tilberedes over bål. Da jeg er stor fan af madlavning, må jeg da også erkende, at ”Masterchef” ikke går min næse forbi.

I det hele taget er fjernsyn bare en dejlig afslappende måde at lade sig underholde på, og man skal være født i går, hvis man ikke har gennemskuet, hvor stor gennemslagskraft fjernsynsmediet i virkeligheden har. Før de sociale medier var det tossekassen, der stod for at levere public service, underholdning og ”sandheden” til den brede masse.

TV 2 har lanceret et nyt program, ”Den store pottedyst”. Med al ære og respekt for keramikfaget og den kreative kunstneriske proces, der gennemgås for at komme frem til et resultat, kommer jeg ikke selv til at sidde klistret til skærmen, når det ruller henover. Men jeg må erkende, at jeg savner den samme tilgang, når der produceres musikalske underholdningsprogrammer. Vi bliver i ”X Factor ”eller lignende aldrig rigtig inddraget i den kreative proces, det er at skabe en sang fra bunden.

Måske ville det give lidt flere nuancer i almindelige menneskers opfattelse af, hvordan musik skabes. Som det er nu, er det en omgang forfinet karaoke med en autotunet pige fra Ishøj, hvis lidelseshistorie fylder mere i sendefladen end hendes evner til at synge. God underholdning. Knap så god musikformidling. Måske ”Toppen af poppen” er det tætteste, man kommer på noget skabende. Respekt for det.

Vi bliver på mange områder mere og mere kvalitetsbevidste. Når vi skal spise, bliver der sjældent gået på kompromis med råvarer, som helst skal være enten økologiske eller lokalt produceret. Og selv om vi ikke altid efterlever vores moralske kompas omkring de klimaaftryk, vi sætter, har vi en klar holdning til, hvad der burde gøres.

Mange er villige til at betale lidt ekstra for ”det gode” i mange sammenhænge. Det samme synes ikke at gælde for musik og lyd. Mere og mere musik bliver produceret nemt, hurtigt og billigt, og forbrugerne på den anden side lytter til den i dårlige formater igennem deres mobiltelefoner eller små mono paphøjtalere, de har købt på tilbud i Elgiganten. Vi gider som forbrugere ikke betale for musikken. Bevares! Mange er på betalte streamingtjenester, men der skal streames mere end almindeligt igennem, før artisterne får et mærkbart afkast. Vi gider ikke betale 10 kroner for en enkelt sang, som en kunstner har arbejdet i månedsvis for at færdiggøre, men vi skal da lige have en kaffe til en halvtredser og en flaske vand til 25, imens vi lytter til det. Når kaffen er drukket, og vandet er væk, er sangen der stadig. Det er sgu da tankevækkende grinagtigt.

Musik bringer os tættere, knytter bånd, skaber identiteter og en følelse af fællesskab. Den gode sang kan få os til at grine, græde og tænke over meningen med det hele. Musik er med os fra vi fødes, til vi ikke er mere. Musik fylder og betyder langt mere, end de fleste lige umiddelbart går og tror. Mærk selv efter. Måske det er på tide at behandle musikken med den respekt, den fortjener.

Artiklen sidst ændret: 12. april 2019 15:12

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, udskift 3/5, 2/7, 1/8

Job i Nordsjælland

Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem 1752372
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5, 20/9
Frøsø april 19/20, 15-20.000 win win 1752468

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu