Af Kirsten Moth

“Vi er jo smidt væk fra alle byens pladser. Hvor skal vi nu være?”

Bekymring og uro i værestedet Klubben, hvor nogle af Helsingørs mest udsatte borgere frygter konsekvensen af de kommunale spareforslag.

BESPARELSER: – Jeg mistede min kæreste sidste år, hvor han døde af et hjertestop. Siden har jeg haft mange samtaler med personalet her og det har været rigtig godt at kunne komme her og møde andre. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden.

En ung kvinde sidder ved bordet sammen med fire-fem andre faste brugere af værestedet.

– Jeg er meget ked af det, hvis det her sted skal lukke, bemærker hun stille, mens påskefrokosten er ved at blive tilberedt i køkkenet.

Traditioner er vigtige her i Klubben, værestedet i Svingelport i Helsingør, hvor samfundets allermest udsatte har deres fristed.

Her står de professionelle medarbejdere klar med støtte til besøg hos læge og tandlæge, med hjælp til boligsøgning, med tilbud om udflugter, motion og ikke mindst med tilbuddet om samvær, fællesskab, tillid, et værn mod ensomhed, en trøstende skulder og en tiltrængt snak.

Her er de ønskede

Hovedparten er misbrugere, tidligere misbrugere og metadon-brugere. Mennesker, der lever på kanten. Mange af dem gennem et helt liv. Fælles for dem er, at de her i klubben har et sted, hvor de er ønskede, hvor de ikke bliver smidt væk eller kigget skævt til.

I mange år har de levet som jaget vildt i Helsingør. På Axeltorv, Wiibroe Plads, Blomstertorvet, Simon Spies’s Plads.

– Vi er smidt væk alle steder fra. Almindelige borgere er jo ikke interesseret i at sidde et sted, hvor sådan nogle som os er, bemærker en af brugerne.

Påskefrokosten, som er en af de glade, fast tilbagevendende begivenheder i Klubben, er i år præget af bekymring, uro og svirrende rygter. Værestedet Klubben skal lukke, taler man om. Som en del af Helsingør Kommunes spareplaner.

Som i gamle dage

– Jeg er kommet her gennem alle de år, det har eksisteret. 25 år, tror jeg det er. Det er både godt og dårligt. Dårligt fordi jeg er blevet hængende i miljøet. Godt, fordi Klubben eksisterer. Havde den ikke været her, kan jeg love dig, at jeg havde været død nu, siger en af stambrugerne, tidligere narkoman, nu metadonbruger.

– Alternativet til en lukning er, at så kommer vi til at sidde på Torvet igen. Så opstår alle konflikterne, hundene kommer til at gø. Det bliver lige som i gamle dage. Klubben holder dagligt åben for netop at afhjælpe de situationer, som hele byen var så træt af. Selv om spareforslaget ikke er endeligt vedtaget, så stresser det mig, siger brugeren, der vil omtales som B.

Hun forklarer, at hun på grund af sit tidligere misbrug og nu fast metadonbruger, så kan hun ikke være social med “almindelige mennesker”.

– Jeg ved ikke, hvad vi skal tale om. Her i Klubben har jeg min komfort-zone. Det er her, jeg kan være social, siger B.

På speed siden han var 11 år

Michael begyndte på speed, da hn var 11 år. Nu fylder han snart 50 år og Klubben har i en årrække været hans faste tilholdssted.

– Jeg er kommet her rigtig meget, og har fået hjælp , så jeg nu er et lidt andet sted i livet og så kommer jeg her heller ikke så meget mere. Før i tiden blev sådan nogle som mig ikke meget ældre end 35 år. I dag har vi et højere aldersgennemsnit, fordi vi har fået mere hjælp, siger Michael.

Vores andet hjem

En af bruerne Dorte Ø. Christensen, har lavet en skriftlig protest mod lukningen af både Klubben og Stubben i Helsingør. Stubben er i mellemtiden fjernet fra kommunens sparekatalog.

– De eneste steder for udsatte borgere i Helsingør, hvor vi har trofast og træværdige personaler. Værestederne er som vores andet hjem og for nogle deres eneste hjem, hvor vi har vores netværk og mulighed for at undgå ensomhed, skriver hun blandt andet.

Artiklen sidst ændret: 12. april 2019 15:12

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Er det rimeligt at tilbyde beboerne i Nøjsomhed/Sydvej op til 40.000 kroner for at acceptere opsigelser af deres lejemål?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu