Historien samles i Helsingør: Danmarks Værftsmuseum på vej


Af Kirsten Moth

– Helsingør danner den helt rigtige ramme om et nyt nationalt værftsmuseum, siger formand for Dansk Metal, Claus Jensen, medlem af udviklingsgruppen, der nu er klar med prospektet over det nye museum.

HELSINGØR: Et nationalt værftsmuseum, Danmarks første af sin art, er nu en klar plan, som den tilknyttede projektgruppe er klar til at lancere.

– Værftsmuseet har et unik mulighed for at være center for forskningen og formidlingen af den danske værftshistorie. Museet har en stor samling, et arkiv, et samarbejde med tidligere værftsarbejde og mulighed for at formidle og udstille i det tidligere værftsmiljø. Denne kombination er der ingen andre museer eller institutioner som har, hedder det i det netop færdiggjorte prospekt.

Mens medarbejdere og frivillige på Helsingør Værftsmuseum frygter, at museet kan være lukningstruet, blandt andet på grund af vigende besøgstal, er der store og optimistiske planer for et nationalt museum i forlængelse af det lokale værftsmuseum. Planerne går på, at det skal etableres som en forlængelse af det eksisterende Helsingør Værftsmuseum.

Hvad den finansielle ramme er omkring projektet er ikke oplyst.

Millionen, der udeblev

I august sidste år kunne Helsingør Dagblad fortælle, at det nye nationale værftsmuseum ville være etableret i 2019-2020. Sådan er det dog langt fra gået. Lige som den million kroner, som politikerne i Helsingør Kommunes kulturudvalg bevilgede til medfinansiering af værftsmuseumsprojektet, endte med heller aldrig at komme.

Kulturudvalgets medlemmer var positive overfor ideen, men endte med ikke at ville bevilge en million kroner til formålet, der lå et stykke ud i fremtiden.

Prioritering

Nu er den stategiske udviklingsgruppe, bestående af fremtrædende repræsentanter inden for museums-, metal- og den maritime branche, imidlertid færdige med prospektet og er dermed parat til at søge fonde.

– I den udviklingskraft, vi på Helsingørs museer samlet set har til rådighed, er vi nødt til at fokusere og prioritere. Blandt andet laver vi én stor udstilling om året. At vi har fokus på værftsmuseet er helt naturligt, idet der lokalt er politisk enighed om at udvikle området omkring havnen, siger museumschef for Helsingør Kommunes museer, Maibritt Bager.

– Det er helt naturligt, at byens historie er med her. Det er hele fundamentet, siger hun.

Rammerne er rigtige

Også formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, der sidder i den strategiske udviklingsgruppe for Danmarks Værftsmuseum, anser Helsingør for at være den helt rigtige placering til et sådant museum som det første af sin slags i landet.

– For det første har Helsingør selv haft et værft. For det andet er rammerne i dag i Helsingør helt rigtige. Også fordi der jo ligger et lille værftsmuseum. Nu får vi muligheden for at tænke større, siger Claus Jensen til helsingør Dagblad.

Det eksisterende værftsmuseum har til huse i to af Helsingør Skibsværfts tidligere bygninger med 400 m2 til udstilling.

Det giver, som propspektet oplyser, en unik mulighed for at fortælle en national værftshistorie i autentiske og historiske rammer – også uden for museets mure, idet hele værftsområdet kan inddrages i formidlingen.

Andre steder forsvundet

– Rundt i landet er de tidligere værftsområder så godt som forsvundet.

– Enten er værftsmiljøerne blevet nedlagt eller også er de blevet ombygget til ukendelighed. I Helsingør står mange af værftsbygningerne endnu, og autenticiteten er bevaret i en sådan grad, at man nemt kan hensætte de besøgende til værftstiden, hedder det i prospektet.

Tanken er, at det nye museum vil samarbejde ed de institutioner, der varetager en lokal værftshistorie og skabe et center for dansk værftshistorie.

Viden herfra bliver tilgængeligt på den digitale platform danmarksværfter.dk og publiceres i tidsskrifter.

Denne forskning kommer til at lægge til grund for museets formidling, både gennem udstillinger, foredrag, rundvisninger og events.

Artiklen sidst ændret: 18. april 2019 15:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018