Anmeldelse: Ungdomsskolemusical på højt niveau


Af Helsingør Dagblad

Faldne Engle er en publikumssucces, mener borgerjournalist Jarl Gerner. (Foto: Sandra Odgaard-Thinkalike.dk).

Helsingør Dagblads anmelder er ikke i tvivl. Ungdomsskolens musical Faldne Engle er en gave til publikum.

Af borgerjournalist Jarl Gern

HELSINGØR: Espergærde Ungdomsskole, som det hed i gamle dage, eller Ungdomskolen, som navnet er ændret til i dag, har en tradition med at opføre en musical hvert år.

Det var også tilfældet påskelørdag, hvor der var der premiere på musicalen Faldne Engle.

Jeg har fulgt de forskellige musicals gennem årene og må vurdere, at årets udgaven, når toppen. Fra lyd til lys, fra kulisser til skuespil og sang, er årets opsætning en gave til publikum.

Det var publikum enige i, for de gav gentagne gange gennem forestillingen lange klapsalver til skuespillerne på scenen.

Det er i samme stund værd at tænke på, at flere af de unge måske om en årrække, vil være de skuespillere og sangere, vi kender fra landets scener.

Drømme, religion og kærlighed

Byen Sundborg er stedet hvor det hele finder sted. En fredelig og rolig by, hvor de unge går omkring og har drømme for det fremtidige liv.

Forvekslinger omkring kærligheden, forsøg på at komme i kontakt med det modsatte køn og tydelige intriger for at blive populær hos en part af modsatte køn, præger den stille by.

Men også kirken og religionens betydning har plads i stykket. Omvæltende for byen bliver indtoget af den hovedrige frøken Luzia, spillet af Anna Karlin der vil bygge enorme projekter i fredede områder – Rolighedsmoserne.

Sygdom i familien præger den kvindelige præst, hendes søn Lars og datteren Maria.

Religionen bliver drøftet, men den fænger ikke hos Lars, der kaster en bibel i afmagt:”Hvorfor kan Gud ikke gøre noget for min søster ?”

Tryller med talent

Søsteren Maria skal beskyttes efter lang tid sygdom. Lars er den naturlige beskytter, men også en tiltrækkende ung mand for flere af kvinderne. Lars, der spilles af Laurits Henriksen tryller med både sit tydelige skuespiltalent og sine klare sangevner, der vil kunne føre ham ind på mange danske scener.

Stofferne gør deres indtog, hos flere af de unge. Alvorlige scener opstår og flere fra publikum levede sig så meget ind, at de fik fugtige øjne, mens de iagttog den sørgelige udvikling blandt de unge i byen.

Blinde Bo spillet af Albert Mikkelsen er en fremragende figur, der både kan synge , spille skuespil og affyre små vitser, mens han går rundt med sin blindestok og leder efter den kommende pige i sit liv.

Rolighedsmoserne i Espergærde har sin spøjse plads i stykket (det er vel Espergærde Ungdomsskole) med udgangspunkt i det højaktuelle emne om at bevare naturen og undlade at bygge for vildt og voldsomt i smukke områder.

Indtager scenen med storm

Frøken Luzia indtager også scenen med storm. Hun styrer sin datter, hun styrer byens borgmester, og hun vil også gernes styre, hvor meget der skal bebygges. Det afstedkommer, uden at skulle røbe hele handlingen, demonstration, politisk røre og stoffer i byen.

Frøken Luzia er en yderst flot kvinde på scenen, der tilmed spiller eminent skuespil og synger ufatteligt flot. Helt igennem en professionel præstation. Da hun sang om de mange ting hun kunne udrette i kommunen, og koret var med i baggrunden, rejste publikum sig og klappede af begejstring.

Organisering af stoffer mestrer Anette, spillet mesterligt af Freja Køppen. Hun er cool i sin optræden og synger dejligt klart. Påvirket af stoffer eller ej, hele koret af unge synger undervejs i forestillingen en skøn indisk melodi udklædt i indisk tøj – la-la-la. Også publikum er begejstret.

Varme taler

Premiereforestillingen sluttede af med at ungdomsskoleinspektør Helle Josefsen takkede alle på og bag scenen, ligesom borgmester Benedikte Kiær holdt en varm og positiv tale til alle medvirkende, og blandt andet fremhævede det eventyr og de venskaber, de unge har skabt for hinanden nu og i fremtiden.

-I er de dejligste unge mennesker, der giver mig ro og tryghed for fremtiden”, nævnte Benedikte Kiær, som også fremhævede skaberne af musicalen – Michael Mathiesen, Thomas Hoegh, Rie Sørensen og Lasse Aagergaard for deres præstationer udi instruktion,tekster og musik.

Et glædeligt gensyn

Efter forestilingen mødte jeg Vibeke Agergaard, der er en af de mange skuespillere, der har deltaget i ”Faldne Engle” for 20 år siden, da Espergærde Ungdomsskole opførte den første gang på Mørdrupskolen.

Den nuværende udgave er så fortrinlig, at Vibeke Agergaard flere gange undervejs fik tårer i øjnene, til trods for at hun stadig kan huske alle teksterne og handlingen udenad.

Vibeke Agergaard roser årets forestilling for en øget lydmæssig kvalitet (Søren Holstebro) og lys (Michael Rosenmeir), herunder både teknosang og teknodans-gospel. Ligesom for 20 år siden, gav alle på scenen, alt hvad de havde i sig.

Også hendes veninde Julie Lund Christensen, som har overværet Espergærde Ungdomsskoles Musical hele 12 gange, er begejstret for musicalen-

-Alle gav sig meget. Alle havde styr på detailjerne. Flot, flot, var Julies konklusion. Det stemmer!

Artiklen sidst ændret: 23. april 2019 15:18

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018