Unge mennesker er mere nuancerede end vi går og tror


Af Helsingør Dagblad

(Foto: Lars Johannessen).

Anette Lauritsen er leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør. I sin fritid er hun bl.a. løbetræner i løbeklubben Running Rhino.

”Unge nu om dage” eller ”Det er ikke, som da vi var børn”. Udtryk, man kan høre, når talen falder på unge i dag. Nej, for unge følger naturligvis med udviklingen og heldigvis for det. De skaber identitet. Tager afsæt i hverdagen, der omgiver dem og følger op, hvor de færdes.

Mennesker med forstand på, hvordan unge i dag udvikler sig, påstår at de unges identitetsdannelse er bundet op på det at tjene penge. At unge i dag ikke mødes i hjemmet med kammeraterne, hvor de hjemmebagte boller og kakaoen eller teen er det hotte.

I dag mødes man på cafeerne, hvor det at mødes nødvendiggør, at du også har penge for at kunne nyde. Det betyder naturligvis, at det forudsætter, at du har et fritidsjob eller forældre, som vil sponsere dine cafemøder. Nogen påstår endog, at de unge er så optaget af sig selv, at de ikke kærer sig om dem, de omgiver sig med i samfundet. At det at tjene penge bliver et evindeligt hamsterhjul, hvor omsorgen for kammeraterne i fællesskabet bliver sekundært.

Det er imidlertid ikke mit indtryk fra de unge, jeg møder i Kirkens Korshær.

Om få uger skal mange af disse unge mennesker konfirmeres. En del af dem har vi på Stubben haft stor fornøjelse af. Faktisk er det mit indtryk, at de unge mennesker i dag måske er noget mere nuancerede, end vi går og tænker.

Det er mit indtryk, at de på hver deres måde forsøger at sætte sig ind i, hvad det betyder for dem i forhold til deres egen udvikling, hvis de kan være med til at sætte fokus på noget af denne verdens urimeligheder.

Tænk bare på, hvordan de har italesat miljøet og det, der følger med hele vores måde at forurene på. Også at den sociale slagside kan få af betydning for dem, hvis de ikke får færdiggjort uddannelse eller ryger ud i misbrug og andre sociale udfordringer, vejer tungt i deres bevidsthed.

I marts havde vi ikke mindre end hele tre uger, hvor vi dagligt havde besøg af elever, som på forskellig vis interesserede sig for emnet hjemløshed og/eller misbrug.

Når de møder os, er de utrolig velforberedte og ikke mindst taknemmelige for, at de kan få lov til at komme ind i huset. At de i enkelte tilfælde kan møde et menneske, som måske har en fortælling om sit liv som hjemløs og erkende, at det menneske de lige har siddet sammen med, faktisk kunne have været en fra deres egen familie eller vennekreds.

Konfirmander som sammen med deres præst besøgte Stubben og fik en fortælling om, hvad næstekærlighed betyder i praksis.

Disse og mange andre unge mennesker er også noget af det nyttige arbejde, vi foretager os i Kirkens Korshær. At fortælle historier med positive afsæt som det også er, når mange af vores beboere i dag er kommet i arbejde med hjælp fra Helsingør Kommune.

Jobcentret har netop udnævnt Kirkens Korshær i Helsingør til en SAGA Nord virksomhed. At tage ekstra socialt ansvar til et sundt og givende arbejdsliv er vel ikke helt at kimse ad. Og da slet ikke i en tid, hvor mange mener, at identitetsdannelse er bundet op på at tjene penge til det gode liv.

Det gode liv leves også på herberg, trods fordomme om det modsatte.

Artiklen sidst ændret: 23. april 2019 15:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018