Klumme: Jeg går ned, når min sjæl har indhentet mig!


Af Jacob Henriques

Ansv. chefredaktør Dorthe Carlsen, Foto: Lars Johannessen

Adm. dir. på Helsingør Dagblad, Dorthe Carlsen, er 60 år, mor til 5 børn i alderen 13 til 31 år og bor i Humlebæk. Hun vil primært skrive om sit liv med børn og uddybe andre af livets store spørgsmål. 

Det var min svoger, der fortalte mig den lille historie, der ligger bag denne fantastiske sætning en aften på Gaststätte Hans Heilmann i Wotersen lidt øst for Hamborg i påsken. Jeg havde gået 30 kilometer den dag. Fra Ratzeburg til Wotersen. På vejen havde jeg krydset motorvejen mellem Hamborg og Berlin og havde kigget på alle de biler, der susede forbi.

Historien var sådan cirka sådan her: Han (min svoger) var på vandretur i Lapland for mange år siden. De havde gået hele dagen og havde slået lejr. Han ville lige gå op på den højeste tinde, der tårnede sig op over lejrpladsen og kigge ud over landskabet. Deroppe sad en mand og kiggede ud over landskabet. Han var fra Lund i Sydsverige og arbejdede på universitetet der. Rikard, min svoger, og han snakkede lidt sammen, og Rikard stillede spørgsmålet: Nå, hvornår skal du så hjem? Manden svarede: ”Jeg kommer ned, når min sjæl har indhentet mig!”

Jeg bliver ofte spurgt, hvorfor i alverden jeg har besluttet mig for at gå til Rom. Det startede som en vild idé. En kombination af to-tre hændelser, der kastede så mange billeder af eventyrlige oplevelser af sig, at jeg slet ikke kunne lade være med at få ideen om en lang vandretur gennem Europa. Komme igennem alle de steder, vi suser forbi i bil, når vi skal ned til sol og varme i Sydeuropa.

Jeg havde vandret i flere år. I Italien, Schweiz og Frankrig. Alle ferie- eller weekend-projekter, hvor man fløj ud og hjem igen.

Det hele startede med Hærvejen. Jeg boede i Jylland og trænede op til at cykle til Paris med Team Rynkeby. Der skulle ”bakker i benene”, så Midtjyllands mange ådale og den jyske højderyg var et fantastisk træningsområde med et højdemeterkort, der fik en fukssvans’ skær til at blegne. På de træningsture krydsede jeg Hærvejen et utal af gange. Og hvordan var det så med Hærvejen? Det skulle googles, og sekundet efter sad jeg med kort, beskrivelser af ruter OG sidst men ikke mindst et kort over vandrestier gennem Europa. Hærvejen er en del af et kæmpemæssigt stisystem i hele Europa.

Jeg så ikke alle forhindringerne eller logistiske problemer med at komme frem og tilbage. Jeg så kun eventyret, så jeg besluttede mig for at lægge mine vandreture i udlandet væk og i stedet bruge min ”vandretid” på at gå ned gennem Europa i de etaper, jeg nu kan få indpasset i mit travle liv.

Jeg nåede her i påsken til Hamborg. De første omkring 800 kilometer er nået. Nu mangler jeg bare de næste 2.500 kilometer, eller hvor mange der nu er fra Viborg til Rom ad Fernwanderweg E1 og senere ad Via Francigena. Det er svært at beskrive, hvorfor det er så eventyrligt at sætte det ene ben foran det andet. Jeg går alene og snakker kun med de mennesker, jeg møder. Og jeg har gået dage, hvor jeg kun har mødt B&B-værten om morgenen og gasthaus-værten om aftenen.

De første dage er der tankemylder. Jeg kommer i tanke om alt det, jeg ikke har fået ”meldt af” på. Telefonen bliver hevet frem den ene gang efter den anden, men efter en dag eller to bliver der helt vindstille derinde. Ikke en tanke kan tvinges frem. Der er kun plads til at se og høre lige netop det, der er foran øjnene. Det helt nære: Den natur du går i, tanken om det næste måltid, glæden ved en varm kop the og et stykke chokolade. Der sker absolut ingenting. For der er ingen grund til tankemylder, når der ingenting sker. Der er med andre ord god mulighed for at have sig selv med – eller at indhente sig selv.

Jeg blev så glad for den lille historie min svoger fortalte mig. Jeg havde ikke tænkt på den ro, det giver at vandre, på den måde før. Sætningen ”Jeg går ned, når min sjæl har indhentet mig” fandt en rund og god genklang i mig. Tænk, at det kan siges så enkelt!

Artiklen sidst ændret: 25. april 2019 12:05

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018