Af Jacob Henriques

Klumme: En verden af dufte

Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Henrik Lieberkind er født i 1946. Han blev uddannet som folkeskolelærer i 79 med biologi og geografi som linjefag. Det med naturen har fyldt meget. Så meget at han fra 1991- 2016 var leder af Naturcentret Nyruphus.

For et par klummer siden begyndte jeg at beskrive naturen som en bog uden bogstaver, men fyldt med spor. I bogen med spor er det en forudsætning, at man kan se og forstå de spor, man møder. De fleste ture i naturen foregår på veje og stier og her er de almindeligste spor – fodspor og en enkelt gang en hestepære. Dyrenes spor er almindeligvis ikke fodspor, men alle andre typer af spor – spisespor/ædespor – lortespor – duftspor – bospor – lydspor – territoriespor og en kombination af disse. De forskellige spor bliver opfattet af forskellige sanser. Ved at iagttage et dyr eller for den sags skyld også et menneske, kan man komme med et ”simpelt” kvalificeret gæt på, hvilken slags sanseverden det pågældende individ lever i.

De fem hovedsanser er: syn – hørelse – lugtesans – smagssans og til sidst følesansen, som modsat de andre sanser findes i og uden på kroppen. De første sanser er placeret i hovedet. Den enkelte sans størrelse i forhold til de andre kan give et fingerpeg om sansens vigtighed. Med udgangspunkt i mennesket er det tydeligt, at det er øjne (synet) og følesansen (prins pillefinger!), der er veludviklet, hvorimod næse (lugtesans) og ører ikke er særligt store og veludviklede. Sammenligner vi os med en hund/ræv, er det næsen og ørerne hos dem, der er fremtrædende. Og dem af os der har luftet en hund – især hanhund – ved, at den primært søger og undersøger med lugtesansen.

Mange af de spor, man kan finde i naturen, er duftspor, som har mange forskellige formål. Det mest almindelige er territoriespor, som fortæller andre af samme art, at området er optaget – det fortæller også hvilket køn, afgiveren har og herunder kønscyklus (løbetid). Hunde afsætter urinspor, afføring og skrab.

Ræven er lidt mere sofistikeret, da den ofte placerer sine efterladenskaber på noget, der er højt i forhold til terrænet, så duften kan sprede sig. Ræven i min have havde for vane at lægge en lort oppe på havebordet, således at duften kom længst omkring, så hvis du finder en lort på en bænk – sten – en træstub, er det sandsynligvis en ræv. Den plasticpose, du altid har med i lommen til ting og sager, kan bruges til at knække lorten – mus er den foretrukne føde i naturen, så rævelorten vil være fyldt af små grå hår, men ingen knogler, da rævens mavesyre opløser dem. Råbukken – med hørelse og syn som vigtige sanser – laver også territoriespor ved at skrabe/feje med geviret/opsatsen på små træer og buske, så barken bliver flænset i stykker, imens nogle kirtler mellem gevirerne afsætter duftspor. Hvis sporet er nylavet, kan man med næsen helt op til lugte det tydeligt – moskusolieagtigt. Skrabet foregår ofte på jorden ved det fejede træ, og her er det duftkirtler mellem klovene, der fortæller andre, at den ”store buk” har været her.

Natsværmere har lugtesansen som vigtigste sanseorgan. Men den sidder ikke i en ”næse” men i følehornene i panden. Hannen har meget brede – fjerformede – følehorn, for det er ham, der skal finde hunnen. Hunnens følehorn er smalle. Man har registreret, at hannerne kan finde hunner på op til fem kilometers afstand – i en skov.

En tur med en flok børn, hvor disse emner indgår, fører ofte til en debat om, mon mennesket også bruger duftsignaler?

Et godt eksempel er parfumer, der både er kønsrelateret og aldersrelateret. Hvorved naturen bliver en del af børnenes verden, med indsigt og forståelse.

Artiklen sidst ændret: 2. maj 2019 14:10

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Kan man sammenligne det arbejde, frivillige laver på Sundtoldsmarkedet med den indsats frivillige yder til for eksempel Hornbæk Havnefest?

Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19 top

Job i Nordsjælland

Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
Møllebakkens fysioterapi 501399, 1755826 win 10- 15.000 visninger sep 19/20
CPH Motorcykler, 501308, 1755176, 10-15.000 win maj 19/20
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19 top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu