Råd vil bygge foran domkirken


Af Helsingør Dagblad

Sådan her ser Helsingør Domkirke ud fra oven- set gennem med vidvinkel. Det er på græsområdet, der er delvist dækket af tårnets spir, at kirken gerne vil have lov at bygge et nyt menighedshus. Foto: Kalabas, Torben Sørensen.

Menighedsrådet ved Helsingør Domkirke vil søge om tilladelse til at bygge et helt nyt menighedshus på arealet mellem Helsingør Domkirkes store tårn og Sct. Anne Gade.

HELSINGØR: Helsingør Domkirke lider af pladsmangel.

Især når kirkens kor og orkester skal øve, kniber det med pladsen. Men kirken mangler også tidssvarende faciliteter til konfirmationsforberedelse, foredrag, møder med mere.

– Vi har et enormt behov for mere plads. Vi er Danmarks største stift, og vi har overhovedet ikke lokaler, der kan rumme alle de aktiviteter, som følger med. Alle andre domkirker har efterhånden fået et menighedshus. Nu mener vi, at det er vores tur, siger Ulla Ringbæk, næstformand i menighedsrådet og formand for kirkeudvalget ved Helsingør Domkirke.

Nybyggeri

Menighedsrådet for Helsingør Domkirke er derfor gået i dialog med Helsingør Kommune om muligheden for at bygge et nyt menighedshus på pladsen foran domkirken.

Planen er at bygge et hus foran kirkens store tårn ud mod Sct. Anna Gade, på hjørnegrunden mod Sct. Olaigade på det område, hvor der nu er græs og træer.

– Vi forestiller os et hus, der vil passe ind i omgivelserne, som vil bestå af en høj stueetage og en lav loftsetage med skråvægge, forklarer Ulla Ringbæk.

Stueetagen skal bestå af et stort rum, hvor kor og orkester kan øve og der kan holdes møder, foredrag med mere. En tanke er også, at rummet skal kunne deles i to, så to hold kan holde konfirmationsforberedelse samtidig. Ved siden af det store rum skal der være et handicaptoilet og et lille køkken.

Kræver tilladelse

Ulla Ringbæk fortæller, at der har ligget huse på grunden før, men det er ikke tilladt at bygge der ifølge den gældende lokalplan. Det vil derfor kræve en politisk tilladelse fra byrådet, hvis domkirken skal have lov til at bygge det ønskede menighedshus.

– Vi er kun ved de indledende overvejelser. Vores plan er at forberede en samlet pakke for politikerne inden sommerferien, siger Ulla Ringbæk.

Med i denne samlede pakke vil også være et forslag til en forskønnelse af hele pladsen omkring domkirken. Her har kirken og kommunen aftalt, at man vil udvikle en fælles plan.

Kritisk udvalgsformand

Det er i første omgang politikerne i kommunens by-, plan- og miljøudvalget, der skal tage stilling til kirkens byggeplaner.

Her er udvalgsformand Christian Holm Donatzky ikke umiddelbart begejstret.

– Jeg har hørt om planerne, og jeg synes ikke, der skal ligge en bygning der. Det bliver for tæt op ad kirkens tårn. Jeg synes, kirken bliver for trængt. Der er noget luft omkring kirken og et kig til tårnet, som er rigtigt godt. Det vil være synd at klemme inde, siger den radikale udvalgsformand.

Han foreslår, at domkirken i stedet kan overtage kommunens grund på hjørnet af Sophie Brahesgade og Hestemøllestræde, selvom det er lidt længere væk fra kirken.

– Uanset hvad der er politisk stemning for, er det godt at få det afklaret. Sammen med kirken har kommunen mange gode planer for pladsen omkring kirken. Det influerer selvsagt på de planer, om der skal bygges et hus på en del af pladsen, siger Christian Holm Donatzky.

Det er planen, at kommunen og domkirken vil søge fonde om hjælp til ombygningen af domkirkepladsen, når den fælles plan er klar.

Artiklen sidst ændret: 8. maj 2019 16:59

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018