Casper Skovgaard er dagens klummeskribent.

Af Jacob Henriques

Klumme: Dengang alting var meget bedre

Helsingør Svømmehal, 1752881 kunde 655501, 25.000 visninger side

Casper Skovgaard er musiker, sangskriver og producer. Til daglig ansat på Kulturhuset Bølgen. Derudover er han formand i Musikhuset Elværket og en af udviklerne bag den nye Festival Nordsjæl. 

Jeg sad og ventede på at få skiftet dæk på min bil. Ventetiden gik med tvivlsom kaffe og et daggammelt dagblad, da jeg på hyggelig facon faldt i snak med en ældre herre. Han mumlede noget med, at vi alle sammen havde fået så fandens travlt, og at han på ingen måde var misundelig på den måde, vores arbejdsliv var skruet sammen ”nu til dags”. Hans pointe var, at han trods en 45 timers arbejdsuge, da han arbejdede på værftet, var mindre stresset end nutidens arbejdsstyrke. Mit spørgsmål var så, om han mente, at vi med tiden var blevet mere pjevsede, eller hvad der havde ændret sig. ”Det skal jeg sige dig”, sagde han, ”i mit arbejdsliv var der mere tid til fordybelse, ikke kun i arbejdet, men også i de arbejdsmæssige relationer. Der var tid til en kølig pils, en smøg og snak om vind og vejr uden nogen rynkede på næsen, hvis det var det, de havde lyst til”.

Interessant vinkel. Er vores arbejdsliv blevet en så rigid omgang resultatrytteri, at det smitter af på arbejdsglæden? Måske vi i vores fokus på at være produktive har glemt, at der er en pris for at presse os selv eller vores ansatte til det yderste. Vi er mere knyttet til vores smartphones end nogensinde, hvilket betyder, at mange føler sig forpligtet til at være ”til rådighed” i alle de vågne timer. Jeg oplever ofte selv at blive ringet op eller ”bippet” på alverdens tidspunkter. Mange har en klar forventning om, at man da smider, hvad man har i hænderne søndag aften, når man spiser pizza med familien, fordi lige netop deres spørgsmål er så vigtigt.

Jeg frygter, at vi med vores øgede fokus på vækst og målbare resultater mister det nærvær, som synes sværere og sværere at få øje på.

Mange politikeres beslutninger bliver taget ud fra regneark, der ikke er det fjerneste i kontakt med den virkelighed, der leves. Vores børn institutionaliseres fra de er ganske små i underbemandede vuggestuer og børnehaver, hvor der flere steder er mere fokus på, hvordan hverdagen skal hænge sammen uden de sygemeldte medarbejdere, end hvordan de kan skrue den tryggeste og hyggeligste dagligdag sammen for vores kære børn. Alt sammen, fordi vi som forældre, hurtigst muligt skal tilbage til arbejdsmarkedet for at være de produktive samfundsborgere, vores fællesskab efter sigende skulle have brug for. Det samme gør sig nok gældende i andre dele af den offentlige sektor. Alt synes at handle om vækst, effektivitet og bundlinjetal, når mange politikere med udsigt fra deres elfenbenstårn tager beslutningerne.

Jeg er ikke sikker på, at alt var bedre i ”de gode gamle dage”. Vi har som mennesker en udpræget evne til at glorificere minder, men jeg er dog sikker på, at nærværet var større før i tiden. Vigtigt er det også at huske på, at det også er dit og mit ansvar at slukke telefonen, bære over med naboen og holde døren for den ældre medborger. Vi kan ikke skyde skylden for alt på vores politikere, men derfor skal vi alligevel nøje overveje, hvad det er, vi vil med vores lille land, når krydset skal sættes grundlovsdag.

Mere nærvær og god valgkamp til dig.

Artiklen sidst ændret: 9. maj 2019 10:47

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Kan man sammenligne det arbejde, frivillige laver på Sundtoldsmarkedet med den indsats frivillige yder til for eksempel Hornbæk Havnefest?

Trykkeriloftet/Kasper Adrian 500319, 1753689, 15-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 1751634
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Forsyning 375744, 1758728 15-20.000 win juli 19/20
KV-Revision, 280954,  1752052, 15-20.000 visninger win maj 19/20
Snedker Martin Olsen 375317, 1753662, win 1 aug 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu