Casper Skovgaard er dagens klummeskribent.

Af Jacob Henriques

Klumme: Dengang alting var meget bedre

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128

Casper Skovgaard er musiker, sangskriver og producer. Til daglig ansat på Kulturhuset Bølgen. Derudover er han formand i Musikhuset Elværket og en af udviklerne bag den nye Festival Nordsjæl. 

Jeg sad og ventede på at få skiftet dæk på min bil. Ventetiden gik med tvivlsom kaffe og et daggammelt dagblad, da jeg på hyggelig facon faldt i snak med en ældre herre. Han mumlede noget med, at vi alle sammen havde fået så fandens travlt, og at han på ingen måde var misundelig på den måde, vores arbejdsliv var skruet sammen ”nu til dags”. Hans pointe var, at han trods en 45 timers arbejdsuge, da han arbejdede på værftet, var mindre stresset end nutidens arbejdsstyrke. Mit spørgsmål var så, om han mente, at vi med tiden var blevet mere pjevsede, eller hvad der havde ændret sig. ”Det skal jeg sige dig”, sagde han, ”i mit arbejdsliv var der mere tid til fordybelse, ikke kun i arbejdet, men også i de arbejdsmæssige relationer. Der var tid til en kølig pils, en smøg og snak om vind og vejr uden nogen rynkede på næsen, hvis det var det, de havde lyst til”.

Interessant vinkel. Er vores arbejdsliv blevet en så rigid omgang resultatrytteri, at det smitter af på arbejdsglæden? Måske vi i vores fokus på at være produktive har glemt, at der er en pris for at presse os selv eller vores ansatte til det yderste. Vi er mere knyttet til vores smartphones end nogensinde, hvilket betyder, at mange føler sig forpligtet til at være ”til rådighed” i alle de vågne timer. Jeg oplever ofte selv at blive ringet op eller ”bippet” på alverdens tidspunkter. Mange har en klar forventning om, at man da smider, hvad man har i hænderne søndag aften, når man spiser pizza med familien, fordi lige netop deres spørgsmål er så vigtigt.

Jeg frygter, at vi med vores øgede fokus på vækst og målbare resultater mister det nærvær, som synes sværere og sværere at få øje på.

Mange politikeres beslutninger bliver taget ud fra regneark, der ikke er det fjerneste i kontakt med den virkelighed, der leves. Vores børn institutionaliseres fra de er ganske små i underbemandede vuggestuer og børnehaver, hvor der flere steder er mere fokus på, hvordan hverdagen skal hænge sammen uden de sygemeldte medarbejdere, end hvordan de kan skrue den tryggeste og hyggeligste dagligdag sammen for vores kære børn. Alt sammen, fordi vi som forældre, hurtigst muligt skal tilbage til arbejdsmarkedet for at være de produktive samfundsborgere, vores fællesskab efter sigende skulle have brug for. Det samme gør sig nok gældende i andre dele af den offentlige sektor. Alt synes at handle om vækst, effektivitet og bundlinjetal, når mange politikere med udsigt fra deres elfenbenstårn tager beslutningerne.

Jeg er ikke sikker på, at alt var bedre i ”de gode gamle dage”. Vi har som mennesker en udpræget evne til at glorificere minder, men jeg er dog sikker på, at nærværet var større før i tiden. Vigtigt er det også at huske på, at det også er dit og mit ansvar at slukke telefonen, bære over med naboen og holde døren for den ældre medborger. Vi kan ikke skyde skylden for alt på vores politikere, men derfor skal vi alligevel nøje overveje, hvad det er, vi vil med vores lille land, når krydset skal sættes grundlovsdag.

Mere nærvær og god valgkamp til dig.

Artiklen sidst ændret: 9. maj 2019 10:47

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx

Job i Nordsjælland

Malerfirmaet Nordkysten april 19/20 15-20.000 win win 1752452
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 175173
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu