“Det er når man går hjemmefra og bliver hentet af politiet”


Af Niels Berg

Der er mange overfladiske opfattelser af sygdommen demens. I går eftermiddag forsøgte Demensvenlig Nordsjælland at komme nogle af dem til livs på Kulturhavnen.

HELSINGØR: Med musik og kaffe og kage forsøgte det fælleskommunale projekt Demensvenlig Nordsjælland onsdag eftermiddag at lokke folk ned på en lettere vindblæst Kulturhavn, hvor sygdommen demens var det alt overskyggende emne.

Der var kaffe og kage til de første 200 – så mange kom der dog ikke, men alligevel tilstrækkeligt til, at arrangørerne kalder det en succes.

Eftermiddagen bød på flere indslag, efter at chefen for Helsingør Kommunes center for sundhed og omsorg Margrethe Kusk Pedersen havde budt velkommen.

“Husk demens”

Siden slog repræsentanten for Folkebevægelsen for Demensvenlig Danmark fast, at opfattelsen af sygdommen demens er temmelig overfladisk. Det var den også hos hende selv inden hun tiltrådte jobbet for halvandet år siden.

– Det er noget med, at man går hjemmefra og så bliver man hente af politiet, lød det fra scenen.

Der er selvfølgelig en voldsom forenkling af den psykiske lidelse, men nu bliver der sat fokus på sygdommen, som flere end 1.000 mennesker i Helsingør lider af.

Hele ugen står i demenslidelsens tegn under overskriften “Husk Demens”, der bliver holdt masser af arrangementer i sygdommens navn og busserne kører rundt med reklamer for fokusugen.

Som det kan læses andetsteds på disse sider, så vil antallet af demenspatienter i Helsingør Kommune stige til det dobbelte i løbet af de kommende år. Det er en udfordring for kommunens sundhedssystem,.

Motion og omsorg

– Derfor er det også meget vigtigt, at vi adresserer problemet med det samme, og peger på de muligheder, der er for at bremse sygdommens følger, selv om der ikke er udsigt til en egentlig helbredelse, når først demensen har holdt sit indtog hos et menneske, siger Margrethe Kusk Pedersen.

– Det er ikke noget der behøver at koste forfærdeligt mange penge. Det handler derimod omsorg og livsstil. Det har vist sig at kunne bremse de negative følger af sygdommen. Ikke mindst motion er gavnlig, understregede centerchefen.

Derfor blev der da også dyrket zumba med de fremmødte foran scenen på Kulturhavnen og siden var der også mulighed for at danse, da et syv-mands orkester fra Helsingør Musikskole spilede op fra scenen.

Artiklen sidst ændret: 9. maj 2019 10:48

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018