Af Helsingør Dagblad

Klumme: Er der liv i bøgerne?

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Med en bog i hånden var jeg fredet som barn. Sad jeg derimod foran fjernsynet, blev jeg gennet udenfor for at lege. Sådan er lidt stadigvæk. Nu er det min egen indre stemme, der forhindrer mig i at have god samvittighed, hvis jeg sidder med min mobiltelefon og læser nyheder eller ser på dumme videoklip, men tager jeg en bog i hånden, er det straks mere legitimt at lukke verden ude.

Det er lidt mere krævende at læse en bog end en avisartikel og dermed også god træning for hjernen. Jeg har en T-shirt med teksten: ”A book a day keeps the reality away”. Jeg har altid levet op til det motto. Jeg åd bøger fra det øjeblik, jeg kunne læse, til jeg blev far. Så blev jeg indhentet af realiteterne. Tiden blev simpelthen for knap, og det blev den ved med at være i mange år.

Nu har jeg taget hobbyen op igen og forsvinder i underlige verdener, danner mine egne billeder, mærker hvordan det er at være andre mennesker. Det er en af de ting, bøger kan. Jeg kan opleve, hvordan det er at være tysk-jødisk flygtning i Danmark i 1936, at være prostitueret i Berlin, være kaptajn på mission for Frederik den 3., eller en kvinde, der tåger rundt med sit liv i Flåm i Norge. Alt sammen eksempler fra bøger skrevet af lokale forfattere.

Mange drømmer om at skrive en roman. De forestiller sig at være den person, der laver nogle universer og fiktive personer, som andre mennesker kan opleve. Eller de brænder for et emne, som de bare må dele med andre. Mange tusind mennesker nøjes ikke med at drømme, men skriver i årevis på en roman eller samler bunker af noveller i skrivebordsskuffen. Nogle får gjort bogen færdig og sender den ind til et forlag. Antagelig under én promille går hele vejen og får den udgivet, men tallet er stigende. Det er blevet økonomisk overkommeligt, at udgive bøger selv og nogle få får pengene hjem igen ved at få bøgerne solgt. I Danmark udgives der i snit 13 bøger om dagen. Der er ikke kunder til dem alle.

Jeg har prøvet det. Drømt om det i 40 år og derefter sat mig ned og skrevet. Jeg fandt ud af, at det er et ret ensomt og krævende job, og at der ikke nødvendigvis venter den helt enorme respons bagefter. Musikere og billedkunstnere har det på en måde lidt nemmere, da deres værker flyder ind i øret eller øjet uden, at modtageren skal anstrenge sig særligt for det. Forfattere bliver nødt til at vente på, at nogle gider åbne deres bog og sætte sig ned at læse og bruge hjernen på at få bogstaverne omsat til handlinger, stemninger og billeder inde i hovedet. Det kræver tid og koncentration. Der bliver heldigvis læst rigtig mange bøger stadigvæk.

I Helsingør findes over 70 forfattere. Cirka halvdelen af os har dannet en forening, som hedder Forfattergruppen Helsingør. Vi afholder på andet år en bogmesse, hvor vi præsenterer vores værker. Der er ingen store forlag, der dominerer messen. Det er helt nede på jorden. Fælles for os er, at vi alle sammen har skrevet noget, der er blevet udgivet. Vi har haft noget på hjertet, som vi gerne ville have ud. Alle genrer er repræsenteret lige fra krimier, fantasi, børnebøger, romaner, fagbøger, kunstbøger, digte mm. Du kan møde os og bøgerne i øjenhøjde i Kulturhus Syd på Vapnagaard den 25-26. maj.

Du kan spørge os om hvad du vil, så må vi se, om vi kan svare.

Artiklen sidst ændret: 16. maj 2019 14:24

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Job i Nordsjælland

Sørensen Byg. 501385 ordre 1757541 15.000 win juni 19/20
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 1751634
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Tibberup Høkeren maj 19/20 10-15.000 win  1752369

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu