Nye boliger skal være grønne og forskellige


Af Jesper Munch Nielsen

Borgerne kan give ny politik ris og ros og kommer med ideer.

HELSINGØR: Det er blevet kaldt den vigtigste overordnede plan for Helsingørs fremtid. Og nu er den kommet ud i borgerhøring.

Det er Helsingør Kommunes forslag til en bosætnings- og boligpolitik, som byrådet har anbefalet, der er blevet klar til offentlighedens vurdering. I perioden frem til den 17. juni, hvor danskerne også lige skal have overstået et Europaparlamentsvalg og et folketingsvalg, er byrådets nye politik i høring, hvor borgerne kan uddele ris, ros og komme med nye forslag – oven på de idéer fra borgerne, der allerede er indarbejdet i politikken.

“Hensigten med denne her politik er blandt andet at få skabt en miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed i boligbyggeriet. Variationen er afgørende. Gode bebyggelser er mangfoldige. Politikken betyder, at når investorer ser til Helsingør, så ved de, hvad vi kræver, og hvilken retning, vi vil i. For eksempel at der skal tages større hensyn til miljøet, hvor vi før måske har været lidt forsigtige”, har den radikale Christian Holm Donatzky, formand for byrådets udvalg for by, plan og miljø tidligere sagt til Helsingør Dagblad.

Fem hovedpunkter

Et af de fem hovedpunkter i den nye bosætnings- og boligpolitik er da netop miljøet. Nye boligbyggerier skal opføres i respekt for naturen og med øje for klimavenlige løsninger.

Andre krav til investorer i Helsingør-boligbyggerier bliver blandt andet, at der skal være stor variation i boligtyperne og boligstørrelserne i byområderne. Både storfamilien og singlen skal kunne få sig en bolig i kommunens byer. Variationen skal også betyde, at der bliver forskel på priserne, så også mennesker uden en von andsk pengetank kan være med.

Nyt boligbyggeri i Helsingør skal desuden have fællesskaber i fokus – det efterspørges af de nye boligkøberne. Byggerierne skal have god kvalitet og arkitektur, kræves det i den nye politik, som også vil have nye byggerier til at være medspillere til de eksisterende kulturmiljøer inden for kommunegrænsen.

Skal være kompasset

Tidligere har Helsingør Kommune ikke haft sådan en bosætnings- og boligpolitik.

Det har medført en vis slingrekurs i kommunens behandling af forskellige projekter for nyt boligbyggeri, men nu skal den nye politik være kompasset i kommende sager.

“Tidligere er vi hoppet fra sag til sag og har gjort tingene forskelligt fra gang til gang. Det har været lidt tilfældigt for kommunen, når vi blandt andet har planlagt nye boligområder. Bygherrerne har måske haft nemmere ved at sige, at når andre bygherrer får lov til noget, hvorfor så ikke os. Der skal ikke være forskel på kravene, for så bliver vi utroværdige”, har Christian Holm Donatzky sagt til avisen.

Andre kommuner – blandt andet Aarhus – har været glade for at indføre en lignende politik. Som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad har interessen for at bygge boliger i forskellige steder i Helsingør kommune aldrig været større.

Artiklen sidst ændret: 16. maj 2019 14:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018