Mette Skamris

Af Jacob Henriques

Klumme: Livet her på planeten må være det vigtigste i valget

Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360

Mette Skamris bor på Den Internationale Højskole og underviser i fagene: Politics and environmental Studies, Permaculture and Sustainable Gardening, Outdoor and Teambuilding og drama. Hun er 35 år, gift og har to børn.

Lige fremme har vi to vigtige demokratiske valg. Det ene til Europaparlamentet og det andet til det danske Folketing, det står vist klart for de fleste. Disse to valg har en historisk vigtig timing – hvis vi skal redde verden som vi kender den – den menneskelige civilisation – så er det nu vi skal handle! Så klart har forskerne i IPCC (FN’s klimapanel) beskrevet problemstillingen. Vi har 5 til 10 år.

Skoleelever og unge mennesker verden over har forstået udfordringen. Derfor strejker de, for hvorfor gå i skole, hvis der ikke er nogen fremtid at håbe på? Helsingør vil sandsynligvis se sin første skolestrejke d. 24. maj. Jeg glæder mig, og jeg er meget spændt på at se, hvor omfattende den bliver. Strejker er jo af natur kontroversielle, men ud over at skabe politisk opmærksomhed og mediedebat håber jeg fremfor alt, at de kommer til at skabe en masse vigtige samtaler ude i de små hjem hos helt almindelige mennesker. Mennesker som måske før havde håbet på, at klima ikke var noget, vi var nødt til at tage stilling til, men noget nogle kloge mennesker nok fandt en løsning på på et tidspunkt. Sådan er det ikke. Vi er nødt til direkte at kræve af vores folkevalgte og andre personer med magt, at de tager ansvar og gør noget nu!

I tirsdags d. 8. maj havde vi på Den Internationale Højskole sammen med elever fra Helsingør Gymnasium og Skolen på Rønnebær Allé et arrangement med fokus på FN’s 17 verdensmål. Det var en hyggelig dag med mange smil, der er blevet talt engelsk og spist kage. Det er dejligt, at det også kan være sjovt at have fokus på planetens (og menneskehedens) fremtid. Men meget ofte møder jeg unge, som har store bekymringer for fremtiden, som har angst og en dyb fortvivlelse og mistro til den politiske magt, som i deres øjne ikke handler hensigtsmæssigt på udfordringerne.

Det virker som om politikerne lader som om intet er galt, når alle alarmklokker burde ringe. Nogle unge bliver mere synlige og reagerer ved at råbe op, strejke og demonstrere. Dem hører de fleste. Men der er også alle dem, der ikke bliver hørt: de der vender frygten indad, de der tager skylden på sig selv, og der er unge, der ender i ren apati og mister modet og troen på fremtiden. Jeg forstår godt de unges frygt, for udfordringen er både virkelig og eksistentiel.

Vi kan ikke bare sende problemerne videre. Drastisk handling er nødvendig – ikke kun for klimaet eller naturens skyld, men også for demokratiets fremtid. Vær dem der giver de unge tilliden til magten og troen på fremtiden tilbage. Stil krav til politikerne om, at de skal leve op til det ansvar, det er at være folkets valgte ledere, og at de forpligter sig til at tage ansvar både over for danske borgere og det internationale samfund.

Så tænk på, når du skal sætte dine kryds, at det er på tide at tage stilling til klimaudfordringen uanset hvilken alder du har. Stem på dem der reelt kommer med løsninger, og hold politikerne fast på, at det er vigtigt også efter valget. www.såerdetnu.dk er med til at gøre det nemmere at stille spørgsmål til og holde politikere fast på deres løfter, samt at se hvem der tager stilling, og hvem der ikke gør.

Jeg er ikke blind for, at der også er mange vigtige politiske prioriteringer: pensionsalder, skat, Brexit, asylforhold, omsorg, ventelister og så videre, men der er sammenhænge, og en menneskevenlig planet er grundlaget for at alt andet giver mening. Når vi står over for det ultimative spørgsmål, hvilket vi i den grad gør lige nu, håber jeg inderligt, at mange trods alt vil tænke på, at livet her på planeten er det allervigtigste, vi har. Så ønsker du også en menneskevenlig planet i fremtiden? Så er det nu, du skal stemme for det. Det kan ikke vente, for – som Obama vist har sagt det – vi er den første generation, der oplever klimaforandringerne, og den sidste der kan nå at gøre noget!

Artiklen sidst ændret: 16. maj 2019 14:22

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem 1752372

Job i Nordsjælland

Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5
Secomondo 500007, 1755712, 15.-20.000  win maj 19/20
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu