Valgplakater bliver hevet ned og brændt af


Af Kirsten Moth

Valgplakater med Dansk Folkepartis kandidater til Folketingsvalg og Europa-parlamentsvalg bliver udsat for hærværk i Helsingør og Humlebæk.

HÆRVÆRK: – Det er total udemokratisk, at nogen ikke vil acceptere demokratiets spilleregler. Vores modsvar er nu, at vi hænger 32 nye plakater op i området i stedet for de 16, der er revet ned.

Marlene Harpsøe, medlem af folketinget for Dansk Folkeparti, kandidat til det kommende folketingsvalg og byrådsmedlem i Helsingør Kommune, er igen ude for at sætte et stort antal nye valgplakater op for både sig selv og andre DF-kandidater.

Hærværk rettet mod Dansk Folkepartis valgplakater er de seneste dage gået ud over plakater både i Helsingør og Humlebæk.

I Helsingør er der blandt andet blevet sat ild til flere af partiets valgplakater opsat langs Gefionsvej, mange af dem med kandidaten Morten Messerschmidt på billedet.

Andre er taget ned og ødelagt, hvorefter de er smidt på vejen og fortovet.

“Antidemokratiske kræfter”

På hjørnet ved Gurrevej og Rønnebær Allé er plakater med Marlene Harpsøe på billedet flået ned.

– Det er antidemokratiske kræfter, der har set sig sure på Dansk Folkeparti. Plakaterne lå bare og flød alle mulige steder. Det er da ubehageligt, at nogle går direkte efter DF. Men vi har det sådan, at vi nu går ud og sætter det dobbelte antal plakater op.

– Vi har lige så meget ret til at være her som alle andre. Hvis nogen synes, at vi har nogle kedelige holdninger, så må de gå i dialog. Vi har ytringsfrihed gennem dialog, ikke gennem hærværk, siger Marlene Harpsøe, DF.

Gensidig respekt

I Humlebæk er 22 ud af 26 af Dansk Folkepartis valgplakater revet ned de seneste dage. Plakaterne er en blanding af valget til Europaparlamentet og Folketingsvalget. Det er sket på strækningen mellem kommunegrænsen mellem Helsingør og Fredensborg og Gl. Humlebæk Kro på Strandvejen.

– Vi har reddet 10 plakater, 12 er så ødelagte, så vi måtte smide dem ud, fortæller Flemming Rømer, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Fredensborg Kommune og lokalformand for DF i Fredensborg Kommune.

– Hærværksmændene går direkte efter os. Nogle steder har der hængt to plakater fra de konservative over og under vores plakater. Og der er ikke sket noget med de konservative.

Nu har Flemming Rømer taget initiativ til at skrive ud til andre lokalforeningsformænd og byrådsmedlemmer om, at uanset uenigheder på synspunkter og holdninger, så skal man vise hinanden respekt.

– Det her er forkasteligt og vi har ikke ved tidligere valg oplevet et omfang af hærværk så stort som dette. Sommetider bliver der skrevet “dumme svin” og “racist” på enkelte plakater, men dog ikke mere end det.

Vidner til afbrændingen

På et af de sociale medier fortæller en mor i Helsingør, Camilla Blegvad, hvordan hendes 11-årige datter og hendes veninde blev dybt chokerede, da de gående var på vej hen til OK-tanken på Esrumvej for at købe lidt slik og på denne tur blev vidne til blandt andet afbrændingen af valgplakater og angiveligt bragt i livsfare af føreren af en mørk Audi.

– I går aftes var min datter på 11 år udsat for noget rigtig ubehageligt og chokerende.

– Min datter var i går på besøg hos sin bedste veninde som så ofte, og de skulle sove sammen. De bestemmer sig for at tage på ok tanken ved Esrumvej for at købe slik. De kan så se, at oppe ved Gefionscenteret er der sat ild til nogle valgplakater. De vælger at gå derop og kontakte en voksen som ringer efter politi og brandvæsen. Men før de når frem, kommer der en bil kørende med høj fart, kører op over fortovet og dytter helt vildt og forsøger at køre hende ned.

– Min datter er få centimeter fra at blive mejet ned på fortovet. Vidner siger, at det var fuldstændigt målrettet mod den gruppe børn. Heriblandt min datter, som stod på fortovet.

– Rent fysisk er min datter ok. Men psykisk er hun ikke. I det sekund den bil forsøgte at køre hende ned, var hun overbevist om, at hun skulle dø. Hun er meget mærket, og jeg må nu se, om jeg kan finde noget krisehjælp til hende, skriver Camilla Blegvad.

Helsingør Dagblad følger op på sagen med svar på en henvendelse tll Nordsjællands Politi.

Artiklen sidst ændret: 20. maj 2019 15:44

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018