De brandsikkerhedsmæssige krav, der stilles til dagens byggeri, gælder ikke med tilbagevirkende kraft for de gamle fredede bygninger i Helsingør, for eksempel her i Brostræde, hvor der udbrød brand i en kebabbar i et flere hundrede år gammelt hus mandag eftermiddag. Foto: Lars Johannessen

Af Niels Berg

Ingen krav om røgalarmer i gamle bygninger

Lynhjem Kunde nr. 34254 Ordre nr. 1753330 Antal visninger: 15-20.000side/logo

Ingen af bygningerne i Helsingørs gamle bygningsmasse lever op til de brandsikkerhedsmæssige krav, der stilles i dag. Der stilles end ikke krav om røgalarmer i de gamle huse.

HELSINGØR: Enhver brandmands mareridt er en brand i de gamle fredede bygninger i Helsingør indre by. Nok ser de idylliske og smukke ud, men brandsikkerhedsmæssigt er de en katastrofe. Ingen af dem lever op til de brandsikkerhedsmæssige krav, der stilles til boligbyggeri i dag. Ja, de er end ikke i nærheden. Det ville i sagens natur ikke være muligt at sikre dem i samme grad som moderne byggeri.

Risikoen for, at en brand i en af de tætbeliggende huse vil brede sig meget hurtigt er af samme grund altid overhængende, og derfor så borgerne da også et kolossalt opbud af brandslukningskøretøjer og brandmænd, da der udbrød brand i et af de flere hundrede år gamle huse i Brostræde tidligt mandag eftermiddag.

Lidt ligesom en 2CV

De krav, der i dag stilles til brug af brandhæmmende byggematerialer, konstruktion og afstande til andre bygninger, har ikke tilbagevirkende kraft.

– Du kan sammenligne det lidt med en Citroën 2CV. Hvis du købte den for 40 år siden, kan ingen hindre dig i at køre i den i dag. Men hvis du prøvede at få sådan en bil typegodkendt i 2019, så ville alle de ansatte i Færdselsstyrelsen stå og grine af dig, lyder det fra beredskabsinspektør ved Helsingør Kommunes Beredskab Kristian Schiang-Franck i en kommentar til mandagens brand i det flere hundrede år gamle hus i Brostræde.

Få krav

Helsingør Kommunes Beredskab har da også kategoriseret den gamle del af Helsingør indre by som en “udfordring” rent brandsikkerhedsmæssigt.

Gamle elektriske installationer, mørnede brændbare stofledninger og tonsvis af brandfarlige materialer kendetegner mange af de gamle tætbeliggende bygninger i Helsingør. Men der stilles kun krav om brandhæmmende materialer i forbindelse med “væsentlige” indre ombygninger og renoveringer af de fredede huse.

– Der stilles heller ikke krav om, at der skal hænge røgalarmer i rummene, selv om vi ved, at spredningsfaren for en brand bliver meget mindre, jo hurtigere branden bliver opdaget, siger beredskabsinspektør Mik Hansen fra Helsingør Kommunes Beredskab.

– Der er ikke så meget andet vi kan gøre end at sende alt disponibelt mandskab til stedet, når uheldet er ude, for vi kan ikke som sådan forebygge, kun anbefale. Det eneste vi kan sikre på forhånd, er, at adgangsvejene til bygningerne er frie, siger Mik Hansen.

Brandvæsenet ligger ikke inde med tegninger over bygningskonstruktionerne i den gamle by eller prospekter over, hvordan husene hænger sammen.

Til gengæld har brandvæsenets folk et meget stort lokalkendskab.

Brande i den gamle by hører heldigvis til sjældenhederne.

– Beboerne lever med de risici, der er forbundet med brande helt tilbage fra middelalderen, og er da også ekstremt hurtige til at alarmere os, hvis uheldet er ude, siger Kristian Schiang-Franck.

Artiklen sidst ændret: 22. maj 2019 14:09

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Kan man sammenligne det arbejde, frivillige laver på Sundtoldsmarkedet med den indsats frivillige yder til for eksempel Hornbæk Havnefest?

Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5

Job i Nordsjælland

Strejf, 220955, 1753384, logo banner
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni, aug, sep
Louise Klinikken, 397931, 1754223, 10-15.000  win maj 19/20
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20
Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu