Der lever masser af store frøer ved Kobberdammen, forklarer Jørgen Henicke.

Af Pernille Hermann

Bøvs! siger frøerne i søerne

Halvdelen af mysteriet i Kobberdammen er løst.

HELLEBÆK: Det er hverken gedder, maller eller andre fisk, der bryder forårsidyllen ved Kobberdammen i Hellebæk med kraftige bøvselyde. Det er frøer.

Jørgen Henicke fra Helsingør fortæller, at han hele sin barndom legede i sumpområdet ved Kobberdammen, hvor der var store frøer i massevis, og de udsender masser af bøvselyde.

– De bor jo i sumpen og svømmer ud i vandet, og ind imellem skal de op efter luft. Det er det, I har oplevet, da I sad og kiggedede ud over vandet, forsikrer han – med henvisning til naturberetningen på bagsiden i går.

Den forklaring giver vi førstepræmien, selv om Preben Grønbech i Ålsgårde skriver, at han tit har oplevet lignende lyde, som han tillægger bundforholdene. At der simpelthen frigøres gasser, som med jævne mellemrum siger op til overfladen.

Vi mangler så stadig en forklaring på, hvorfor der flere gange poppede en lille fugl op af vandet sammen med et tydeligt plask og et lille sprøjt – bøvselydene kom først senere. Fuglen eller fuglene nærmest løb og baskede hen over vandet og ind i sivene, og kort efter skete det samme igen og igen.

Henrik Lieberkind fra Naturcenter Nyruphus er sikker på, at det har været en grønbenet rørhøne, og det gør fænomenet dobbelt interessant, mener Preben Grønbech.

Rørhønen ser man nemlig ikke ofte, da den bliver fortrængt af den meget aggresive blishøne, som ikke tåler sine naboer uden kamp om pladsen. Så det er absolut en oplevelse, der bør nydes, skriver han.

Artiklen sidst ændret: 31. maj 2019 14:14

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu