Elever tester om “gode” bakterier giver færre huller i tænderne


Af Tine Zedeler

Professor Kim Ekstrand fra Københavns Tandlægehøjskole, som bor i Helsingør, står bag et banebrydende forsøg blandt skoleelever fra 0. til 2. klasse i Helsingør Kommune. Det går ud på at teste om “gode” bakterier munden kan modvirke huller i tænderne. Der mangler flere frivillige forsøgsdeltagere, fortæller Kim Ekstrand.

HELSINGØR: Det er 15 år siden, at professor Kim Ekstrand og hans team begyndte at interessere sig for om bakterier kan forebygge og behandle huller i tænderne, også kaldet karies.

Forsøget bygger på de erfaringer der er med yoghurtkulturers gavnlige indvirkning på tarmfloraen.

-Igennem mange år har min gruppe blandt andet forsket i, om gode bakterier kan overtage de dårlige bakteriers plads i munden, på linje hvad vi kan se sker i tarmen. Det kalder probiotika. Desuden har vi set på om bakterier i munden, som danner base, kan opgraderes og dermed modgå bakterier, der danner syrer, også kaldet præbiotika, fortæller Kim Ekstrand.

Elever skal teste tablet

Kim Ekstrand og hans team har gennemført flere mindre forsøg, som alle har vist positive resultater. Nu er holdet klar til i samarbejde med det danske verdensomspændende firma Chri. Hansen, som har udviklet en sugetablet som indeholder begge ingredienser, til at udbrede forsøget til en større testegruppe som et såkaldt randominiseret testforsøg, som strækker sig over et år.

-Ideen er at teste om tabletten virker. Vi har indgået et samarbejde med den kommunale tandpleje i Helsingør og i Fredensborg Kommune, hvor vi har spurgt forældrene til elever i indskolingen, om de kunne tænke sig at deres børn er med i forsøget, fortæller Kim Ekstrand.

Tre skoler i Helsingør

Valget er faldet på de folkeskoler, der har en tandklinik. I Helsingør drejer det sig om Skolen ved Gurrevej, Borupgårdskolen og Hellebækskolen.

Omkring 500-600 elever fra 0.-2. klasse har fået en seddel med hjem med informationer om forsøget.

– Vi har valgt den aldersklasse, fordi mange børn får huller i deres mælketænder til trods for, at der er pænt styr på caries hos børn og unge i Helsingør Kommune, siger Kim Ekstrand.

Skoleledere, pædagoger, forældre, børn og personalet på tandklinikkerne har taget rigtig godt imod forsøget fortæller Kim Ekstrand. Men desværre er der for få forældre, der har givet tilsagn om at deres børn må deltage i forsøget.

– Vi har foreløbig fået tilsagn fra forældre til 30-40 børn, men vi skal helst op på 300. Vi håber, at der er flere der vil sige ja, fortæller Kim Ekstrand.

Han opfordrer alle forældre til at udfylde det papir, deres barn har fået med hjem som giver tilladelse til, at han kan kontakte dem på mail og uddybe projektet.

Ny viden om karies

Børn der deltager i forsøget skal tage én tablet om dagen. Derudover skal de have en tandundersøgelse før og efter forsøget. Det indgår i forsøget, at forældrene vil få tilsendt en sms hver fjerde måned med en påmindelse om forsøget.

De børn der deltager kan se frem til et årskort til Den Blå Planet.

– Vi må desværre ikke give mere for det besvær det er at indgå i en videnskabelig undersøgelse. Til gengæld bidrager de til ny viden, som måske kan hindre caries på nye generationer af børn, siger Kim Ekstrand.

Forældre kan også skrive til Kim Ekstrand på mailadressen: kek@sund.ku.dk for at få tilsendt flere informationer.

Artiklen sidst ændret: 11. juni 2019 11:57

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018