Sådan får vi et godt liv på planeten


Af Helsingør Dagblad

Pedalkraft, drikkedunke, smarte færger, trivsel og kødfrie dage. Det er nogle af de skridt, som fire Helsingør-virksomheder har taget for at være mere bæredygtige.

HELSINGØR: Der står nogle drikkedunke på bordet i mødelokalet i Helsingør Vandrerhjem. Tilsyneladende helt almindelige drikkedunke.

Men også kun tilsyneladende. Drikkedunkene er lavet af bioplastic. Nicolai Stubtoft, den daglige leder af vandrerhjemmet sender dem rundt om bordet, sammen med en oliebaseret “konkurrent”.

– Prøv at lugte i dem, opfordrer han. Næseborene afslører en svag olielugt over for slet ingen ting.

– Hvilken ville du drikke vand fra?, spørger han retorisk.

Drikkedunkene fra Forsyning Helsingør spiller en vigtig rolle for Danhostel og Campingplads Helsingør, der netop har fået en rolle som bæredygtighedsambassadør for konceptet One Planet Cities.

One Planet handler, som navnet antyder, om at vi kun har en planet, og om hvordan vi gør den bedre.

I One Planet Cities arbejde r fire forskellige byer fra hele verden med at skabe en bæredygtig udvikling og samtidig fremme sundhed og “det gode liv” for alle.

Det er Durban i Sydafrika, Saanich i Canada, Oxfordshire i Storbritannien og Helsingør Kommune der er de kommune, der i første omgang skal inspirere med gode ideer.

Sammen med Det Økologiske Råd vil Helsingør Kommune forsøge at finde 10 lokale bæredygtighedsagenter.

De første fire er fundet. Det er Forsea, Meggitt, Danhostel og Campingplads Helsingør og Café Chaplin.

I sidste uge mødtes de fire virksomheder på vandrerhjemmet for at udveksle erfaringer.

For mange kan bæredygtighed være en luftig størrelse, men ideen med One Planet Cities er netop at gøre tankerne meget håndfaste. Hver virksomhed laver en handlingsplan, der forpligter til en udvikling-

– Det skal ikke bare være et status quo, man arbejder mod, siger seniorkonsulent Christian Ege fra Det Økologiske Råd.

Michael Hansen, der er chef for Helsingør Camping og Vandrerhjem, har en meget kontant regel, som han efterlever, når det gælder bæredygtige forbedringer:

– Hvis det er en ide, der kan tjene sig selv hjem på ti år, så sætter vi den i værk, siger Michael Hansen.

Forsea har ligefrem en bæredygtighedschef. Hun hedder Anna Prytz og slår fast, at rederiet forsøger at sætte tale alle sine bæredygtighedstiltag, i så høj grad som overhovedet muligt.

Også i Helsingør Kommune arbejdes der med at sætte tal på målene, fortæller Karen Marie Pagh, der er chefkonsulent i kommunens klimasektretariat. For eksempel med Co2-udledningen i kommunen, og med hvor langt man er nået med målet om at gøre kommunen fossilfri i 2035.

For Jan Ryberg, der er ejer af den socialøkonomiske virksomhed Café Chaplin, gælder, at han også gerne vil sætte tal på bæredygtigheden, men at han ikke altid synes det kan lade sig gøre. Især ikke, når det gælder blødere værdier som trivsel og lykkefølelse på arbejdspladsen.

– Det handler også om helt almindelig sund fornuft, siger han.

Det er tanken at bæredygtighedsagenterne ud over selv at skabe lokale forbedringer skal fungere som ambassadører, der spreder bevidstheden og bæredygtig i lokalsamfundet.

De fire virksomheder har allerede flere meget konkrete eksempler, som andre måske kan bruge.

ForSea: Fokus på energi

Anna Prytz fortæller, at ForSea har haft fokus på bæredygtighed i de sidste fire år. Et af de helt store punkter er energi, som færgerne af naturlige grunde har et stort forbrug af.

ForSea har omstillet to af sine færger til batteridrift. Nu arbejder virksomheden med en række andre forsøg på energibesparelser. For eksempel ved at skifte til LED-pærer, bruge bevægelsessansorer og bruge mere energivenlige pumper og ventilatorer.

Siden oktober har man på “Aurora” benyttet et program til at bruge så lidt energi som muligt på en sejltur. Programmet har alene nedsat energiforbruget med mellem 6 og 10 procent, og det er derfor nu installeret på alle færger.

Anna Prytz fortæller at ForSea lige nu har 30 forskellige energiprojekter, som man gradvist vil rulle ud.

Alene på energiområdet har ForSea et mpl om at kunne nedbringe energiforbruget med 800.000 kilowattimer.

Det svarer til al den energi, som man i dag bruger på ForSeas bygninger i Helsingør.

Mad er et andet stort fokusområde for ForSea. Anna Prytx peger blandt andet på en indsats mod madspild, for bedre affaldssortering, mere klimavenlige miljøer, og at man forsøge at gøre maden så lokalt produceret og økologisk som mulig.

Det gælder for eksempel for fisk, hvor man ikke vil servere rødlistede fisk. Rødliste registrerer de fisk, hvor bestanden er truet.

Kylling er et andet eksempel, som Anna Prytz peger på. Tidligere har man importeret kyllinger fra Brasilien og Thailand, men nu får man dem fra en lokal producent i Skåne.

ForSea arbejde også med de bløde værdier, der også er blandt målene for One Planet Cities. Det sker ved at fokusere på fire kerneværdier, som arbejdsplads.

Meggitt: Sundhed

I Kvistgård-virksomheden satser man især på bæredygtig sundhed og lykke. Det sker blandt andet ved at arbejde for at forbedre medarbejdertrivslen. Ved at servere mindre kød i kantinen, hvor der i stedet er vegetardage, og der jævnligt står fisk på menuen. Meggitt arrangerer også rygestopkurser for sine medarbejder, deltager i “Vi cykler til arbejde”., med mere.

Meggitt arbejde også for at give sine ansatte bedre muligheder for at uddanne sig. For eksempel ved at skaffe offentlig støtte, så medarbejdere kan gå på danskkurser, uden selv at skulle betale dem.

Også her arbejdes der på at sortere affaldet bedre, og på i det hele taget at arbejde på at lave mindre affald. Meggitt har også foretaget et grønt elvalg, hvor man får al sin energi fra vindmøller.

Vandrerhjemmet: Lad bilen stå her

– Lad bilen stå her, opfordrer Danhostel- og Campingplads Helsingør, sine gæster. Det forsøger Danhostel at opnå ved at fortæller gæsterne om den kollektive trafik, udpege lokale seværdigheder, og ved at opfordre til, at man for eksempel går den korte vej til Helsingør.

Miljøet har været på Danhostels dagsorden de seneste 30 år, men der er stadig muligheder for at forbedre bæredygtigheden, siger Michael Hansen.

– Mange er vores kunder er lidt foran os, siger han og peger blandt andet på nordmændene, der selv har poer med når de køber brød hos bagerne, og tyskerne, der efterlyser en mere detaljeret kildesortering.

Danhostel er selv begyndt at sortere pap, som man så selv må køre til genbrug, da det ikke er med i den nuværende affaldsordning.

Automatiske haner og vanddyser holder vandforbruget ned og der bruges LED-belysning. Solvarmeanlæg sørger for at opvarme brugsvandet. Gæsterne opfordres også til at være energibevidste, da der er individuel el-aflæsning.

Helsingørs vandrerhhjem har hvert år mellem 6- og 7.000 lejrskolebørn på besøg.

Børnene får udleveret de miljøvenlige drikkedunke, og de oplever mindst en kødfri dag i løbet af ugen.

– Men, vigtigst af alt: Vi fortæller dem også hvorfor, siger Nicolai Stubtoft.

Danhostel lægger også vægt på medarbejderindragelse om FNs verdensmål, lige som der også arbejdes på at have et godt arbejdsmiljø og trivsel.

Chaplin: Ny ovn

For Café Chaplin gælder mange af de samme ting som de tre øvrige virksomheder. For eksempel med et stort fokus på at mindske madspil, og på en bedre kiledsortering, hvor madolien sorteres, og hvor de rigtig mange papkasser man får kan bruges af Partybutiukken.

Lige som hos ForSea er energi et vigtigt punkt, og Jan Ryberg peger specifikt på et vigtigt punkt. Man har fpået udskiftet en energislugende ovn med en langt mere miljøvenig udgave. På samme måde udskiftes køleskabe og vaskemaskiner ogsåp løbende, så energiforbruget kan mindskes.

På menukortet kan gæste opleve, at der er mindre køb og flere salater. Der handles lokalt og købes økologisk, det sidste er dog ikke altid muligt, siger Jan Ryberg.

Artiklen sidst ændret: 12. juni 2019 13:25

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018