Af Jesper Munch Nielsen

Anmeldelse: Anden og en verden indenfor

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

“De Frivillige” er desværre ikke blevet særligt fængslende, dramatisk eller sjov.

ANMELDELSE: En fængselsfilm er blandt filmhistoriens mest elskede film. “En Verden Udenfor”, “The Shawshank Redemption”, med Tim Robbins og Morgan Freeman i hovedrollerne ligger altid højt eller højst på listerne over de film, som folk holder allermest af. Nu kommer der en dansk fængselsfilm, “De Frivillige”, og jeg må konkludere, at den kommer ikke på min liste over elskede, endsige bare særligt gode film.

Der er kun tre små stjerner til instruktør Frederikke Aspöcks film, der kaldes et komediedrama. Og det er jo sådan en blandingsgenre, som desværre ofte betyder, at filmen hverken er særlig sjov eller særligt dramatisk.

Anders Matthesen er ikke helt overraskende det bedste ved filmen, som primært foregår blandt indsatte, der er gået i frivillig isolation i et dansk fængsel, og de fængselsbetjente, der passer på dem. Matthesen spiller Nils – en emsig, tyranisk, men også empatisk fange, som styrer fangekoret på afdelingen og elsker at være bag tremmer, fordi tingene fungerer godt. Nils er ramt på kornet af Anden, der får masser af dybde og underspillet komik ud af den rolle.

Og ligesom i fængslet skal vi ikke røbe, hvad Nils og de andre sidder inde for. Men der er jo en grund til, at de er gået i frivillig isolation. Så vi bevæger os blandt voldtægtsmænd og pædofile og den slags. Og så er der lige Markus.

Markus Føhns er en stein baggersk erhvervsmand, som er blevet afsløret i kæmpe-svindel. “Har I ikke noget større”, er hans første replik ved synet af cellen. Lidt efter jamrer han, at han slet, slet ikke hører til i fængslet. Markus får nemlig bank blandt de almindelige fanger og søger derfor trygheden på isolationsgangen. Og så er Markus snu, han kan se, at Nils har priviligier.

En magtkamp opstår – omkring dirigentrollen i de perverses kor, som det kaldes. Medfanger og fængselsbetjente bliver involveret og brugt som skakbrikker, når finansforbryderen spiller. Og i den forbindelse skal der også uddeles ros til Jacob Lohmann, som er glimrende som Markus Føhns, en udspekuleret satan.

Søren Malling og Signe Egholm Olsen er også med og gør det udmærket. Men “De Frivillige” har bare ikke manuskript nok til, at filmen undgår at kede i stræk. Den er langt fra fængslende, og sidehistorier om Føhns gæld til en indsats bror, salget af et resort i udlandet, udnyttelsen af en mobbet, skilsmisseramt fængselsbetjent og andre fungerer simpelthen ikke særlig godt. Vitsen med, at Nils kræver, at koret til at synge meget hurtigt, bliver også hurtigt meget trættende.

Til gengæld må “De Frivillige” roses for at være klaustrofobisk i forhold til at sidde i fængsel. Man fornemmer tydeligt, hvor indelukket, indelåst og trykket, der er bag de stive gardiner. Det føles aldrig som en feriekoloni, selv når “De Frivillige” er mest fjollet.

I sidste ende må “De Frivillige” nøjes med at være et godt forsøg. Og folk, som er fans af Anders Matthesen og hans standup og alt det andet guld fra Anden, skal nærme sig “De Frivillige” med en vis varsomhed, for det er på ingen måde en farverig grinefest i “Ternet Ninja”-stil. “De Frivillige” er derimod en lidt grå film, der skuffer en del.

★★★✩✩✩

Instrueret af Frederikke Aspöck

Medvirkende er Jacob Hauberg Lohmann, Anders Matthesen, Anders Brink Madsen, Christopher Læssø, Signe Egholm Olsen, Søren Maling, Saszeline Sørensen og andre.

Manuskriptet er af Lars Husum.

Filmen er baseret på et teaterstykke med samme titel af Lars Husum.

Den engelske titel er “Out Of Tune”.

Artiklen sidst ændret: 12. juni 2019 13:24

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5

Job i Nordsjælland

Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735
Secomondo 500007, 1755712, 15.-20.000  win maj 19/20
Snedker Martin Olsen 375317, 1753662, win 1 aug 19/20
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730, skift 8/8

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu