Museer jubler over donation: Fire mio. kr. til nyt værftsmuseum


Af Kirsten Moth

– Det er en flot kickstart til at få etableret det nationale værftsmuseum, som vi er ude at søge fonde til, siger centerchef Susanne Docherty, Helsingør Kommune om projektet “Stemmer fra værftet”.

HELSINGØR: En bevilling på fire millioner kroner kickstarter nu udviklingen og etableringen af Dansk Værftsmuseum i Helsingør, som en udbygning og videreudviklig af det værftsmuseum, der i flere år har eksisteret i de tidligere værftsbygninger.

Velux Fonden uddeler hvert år økomisk støtte til projekter, hvor universitetsforskere og formidlingen på museer indgår i et samarbejde. I år giver fonden ialt 14 millioner kroner til tre projekter i hele landet.

Foruden Museerne Helsingør er der i år også doneret til projekter i Københavns Museer og til De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune.

Stærkt lokalt perspektiv

– Det er ret flot, at der allerede er fundet fire millioner kroner i fondsmidler til Dansk Værftsmuseum, som vi nu er ude at fonde.

– På den større klinge skal der bruges 50 millioner kroner til selve rammerne, og denne bevilling er virkelig en kickstart. Dette her er med til at give et stærkt lokalt perspektiv, som også bliver nationalt og internationalt. Det lever op til alt det, vi gerne vil. Det er samtidig et eksempel på, at kunst og kultur kan være med til at bidrage til vores velvære. Et projekt som dette vil komem til at sætte hukommelsen i gang hos demente personer. Det har man blandt andet set i Den gamle By i Aarhus, hvor demente blev placeret i lejligheder fra 1950′ erne og pludselig kunne fremkalde erindringer om deres egen tid, siger chef for Helsingør Kommunes Center for kultur og turisme, idræt og medborgerskab, Susanne Docherty.

Indsamler og lydformidler

Projektet, der bærer titlen “Stemmer fra Værftet”, har til formål at indsamle og lydformidle erindringer fra tidligere ansatte på Helsingør Værft og alle andre danske værfter med det formål at skabe nærværende og vedkommende museumsoplevelser for gæsterne på Værftsmuseet i Helsingør.

– Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vores ressourcer på Helsingør Museer er knappe. Nu fokuserer vi alle museernes faglige ressourcer på Værftsmuseet og de fire millioner fra Velux Fonden er et resultat af denne indsats, siger Helsingør Kommunes museumschef Maibritt Bager.

Erindringer

Fra 1. september og tre år frem skal der arbejdes med projektet og insamles viden og dokumentation fra en masse tidligere værftsarbejdere i hele landet. Alle er enige om, at der er masser af “guld” derude.

– Vi vil blandt andet se på, hvordan erindringer bliver påvirket af forskelle ting. Hvad sker der, når en gammel værftsarbejder for eksempel kommer herned på havnen i Helsingør, hvor der er en masse minder fra fortiden? Og hvad sker der, når en værftsarbejder går ned på havnen i Nakskov, hvor alt er fjernet fra værftets tid? Det bliver spændende at se, hvordan mennesker reagerer, når de bliver udsat for forskellige påvirkninger. Vi har for eksempel også et billede af en skakturnering i marketenderiet på Helsingør Værft? Hvad vil det sætte i gang af tanker? Vi vil også tage stilling til, om vi skal benytte stemmerne fra de gamle værftsarbejdere eller om vi skal benytte skuespillere. Hvad virker bedst, spørger museumschef i Helsingør, Iben Vyff og forskningsleder i det aktuelle projekt.

Sved, blod og stærke mænd

– Vi kommer også til at formidle værftskulturen i et bredere perspektiv, hvor det bliver mere og andet end sved, blod og stærke mænd.

– Vi kommer også til at se på kontordamerne, på de sportsklubber, der knyttede sig til arbejdspladserne og den måde, byerne og værfterne hang sammen på. Vi vil se på familie- og fritidslivet og på venskaberne og meget andet. Ved at formidle fortiden forstår vi vores egne rødder, siger museumsinspektør Iben Vyff.

Museerne i Helsingør arbejder foruden forskere fra RUC’s forskningsgruppe Erindring og fortidsbrug også sammen med kommunikationsbureauet Operate Experience.

Artiklen sidst ændret: 13. juni 2019 11:03

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Hvad synes du om mediernes dækning af coronavirus?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018